Hlavní obsah

Jiří Drahoš zvítězil. Stává se pro něj Senát čekárnou na další prezidentskou volbu?

Chce být Jiří Drahoš šéfem Senátu? A bude opět kandidovat na prezidenta?Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jiří Drahoš letos v zimě neuspěl v prezidentské volbě, když těsně prohrál s Milošem Zemanem. Nyní ale v obvodu Praha 4 vyhrál senátní volby a s 52,65 procenta hlasů se stal nejúspěšnějším kandidátem v republice. V povolebním rozhovoru Televize Seznam odpovídal na otázky, jak si představuje své budoucí politické působení a zda se chce stát předsedou horní komory parlamentu.

Článek

„Mým cílem bylo dostat se do Senátu a jako senátor pomoci uhájit demokracii a svobodu,” říká bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš v rozhovoru. Na otázku, před kým je třeba demokracii a svobodu hájit, dodal: „Máme prezidenta, který nás táhne směrem na Východ, máme tady extremistické a populistické strany, které říkají: Zrušme Senát. Vůči těmto lidem jsem připraven Senát hájit.“

Jiří Drahoš kandidoval v obvodu Praha 4 s podporou čtyř opozičních stran – TOP 09, KDU-ČSL, zelených a Starostů a nezávislých. Jeho hlavní soupeřkou byla dosavadní senátorka Eva Syková, kandidující s podporou ANO, která skončila druhá s pouhými 13 procenty hlasů.

Tři prezidentští kandidáti v Senátu? 

Drahoš se teď bude muset rozhodnout, k jaké ze stran, jež ho podpořily, vstoupí do senátního klubu. Svůj verdikt hodlá ale oznámit až po druhém kole voleb. V rozhovoru odpovídá i na otázku, má-li ambici jako nejúspěšnější kandidát letošních voleb aspirovat na post předsedy Senátu, což je po prezidentu republiky druhá nejvyšší ústavní pozice.

Nezříká se ani kandidatury na prezidenta v příštích volbách. „Mám zkušenosti z prezidentské kampaně. Bylo by nefér říkat, že bych to nezvažoval,“ říká Drahoš.

Nelze vyloučit, že v Senátu se potká i s dalšími dvěma prezidentskými kandidáty: Pavlem Fischerem a Markem Hilšerem. Oba postoupili ve svých volebních obvodech do druhého kola voleb, a to s obrovským náskokem před svými postupujícími protikandidáty (Fischer v Praze 12 se 48 procenty, Hilšer v Praze 2 se 44,5 procenta).

Druhé kolo voleb se bude konat v pátek 12. a v sobotu 13. října v pětadvaceti volebních obvodech. V dalších dvou už byli senátoři zvoleni nadpolovičním počtem hlasů v kole prvním. Kromě Jiřího Drahoše v Praze 4 jde i o bývalého šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka ve Vsetíně (51,6 procenta).

Na rozhovor s Jiřím Drahošem se podívejte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované