Hlavní obsah

Jižní Čechy chtějí na jaro slevové poukazy pro firemní turistiku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) chce na jaro 2021 připravit slevové poukazy na podporu firemních akcí jako školení či konference. Pomohlo by to ubytovatelům při koronakrizi.

Článek

„Využít by bylo možné 6,6 milionu korun, musí o tom rozhodnout vedení kraje,“ řekl ředitel JCCR Jaromír Polášek. Na jaře kraj přispíval slevami rodinám na ubytování při dovolené v jižních Čechách.

JCCR nevyčerpala celou letošní sumu, protože na podzim vláda vyhlásila další omezení. Podzimní kompenzace slev pro majitele hotelů či penzionů chce tak přesunout na jaro. Míří ale na jinou cílovou skupinu.

„V této fázi by nešlo o klasické turisty, ale podnikatele. Podpora by měla cílit na pořádání firemních akcích, školení, konferencí. Jde o pomoc při restartu provozu a částečné pokrytí období před hlavní letní sezonou, která, jak doufáme, už bude v normálním režimu či s minimálními omezeními,“ řekl Polášek. Jak dodal, ubytovatelé by další podporu uvítali.

Návrh centrály podpořil 1. náměstek hejtmana zodpovědný za cestovní ruch František Talíř z KDU-ČSL. Míní, že příliv turistů pomůže i dalším podnikatelům, které covid zasáhl, tedy restauracím, kavárnám nebo turistickým atrakcím. „Důležité je ale načasování. Mělo by se týkat měsíců mimo hlavní sezonu - března, dubna a května,“ uvedl Talíř.

Slevové vouchery zavedl kraj v červnu. Slevami přispíval rodinám na ubytování při dovolené v jižních Čechách a dával slevy do zoo i muzeí. Sleva byla nejvýše 300 korun na člověka a noc. Vyčerpalo se téměř 12 z 39 milionů Kč. Poukazy využilo téměř 5000 rodin, 15 000 lidí, zapojilo se 314 hotelů a penzionů, program přispěl na 40 000 přenocování.

Jihočeský kraj byl ve třetím čtvrtletí turisticky nejnavštěvovanější v ČR. Poprvé sem přijelo víc lidí než do Prahy. Hosté zde strávili 2,38 milionu nocí, meziročně o 4,8 procenta víc. Podle statistiků navštívilo od července do konce září jižní Čechy 780.744 hostů, z toho 703.059 domácích. Čechů meziročně dorazilo o 22 procent víc. Navzdory koronakrizi ubylo všech turistů meziročně jen o tři procenta. Zatímco kempy ale dosáhly na loňské tržby, pětihvězdičkové hotely na čtvrtinu těchto tržeb.

Reklama

Doporučované