Hlavní obsah

Joe Biden a Si Ťin-pching řešili tchajwanskou otázku

Foto: Profimedia.cz

Budeme dodržovat dohodu o Tchaj-wanu, řekl Biden po hovoru se Si Ťin-pchingem.

Reklama

Americký prezident Joe Biden uvedl, že hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem o napětí kolem Tchaj-wanu. Podle něj se oba státníci shodli na nutnosti dodržovat stávající dohody ohledně tohoto sporného ostrova.

Článek

„Mluvil jsem se Sim o Tchaj-wanu. Shodujeme se (…), že budeme dodržovat dohodu o Tchaj-wanu,“ řekl Biden v úterý novinářům v Bílém domě. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Biden zřejmě odkazoval na svůj 90minutový telefonický rozhovor se Sim z 9. září, v němž spolu mluvili o předcházení vzájemnému konfliktu.

Podle Reuters měl Biden „dohodou o Tchaj-wanu“ nejspíše na mysli dlouhodobou americkou politiku jedné Číny, kterou Washington oficiálně uznává Peking a nikoliv Tchaj-pej za legitimního představitele Číny. Zároveň měl Biden na mysli americký zákon o vztazích s Tchaj-wanem, který stanovuje, že rozhodnutí USA navázat diplomatické styky s Pekingem se zakládá na očekávání, že budoucnost Tchaj-wanu bude řešena mírovými prostředky.

Čína považuje ostrov Tchaj-wan za svou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Bidenovo prohlášení přichází v době zvýšeného napětí mezi Tchaj-pejí a Pekingem. Tchaj-wan oznámil, že od pátku narušilo jeho vzdušný prostor téměř 150 čínských vojenských letadel. USA v neděli vyzvaly Čínu, aby ukončila působení své armády poblíž Tchaj-wanu. Podle ministerstva obrany ostrovního státu Čína dosáhne schopností provést invazi na Tchaj-wan v roce 2025. Současné napětí je podle ministerstva nejhorší za posledních 40 let.

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a vysoce postavený čínský diplomat Jang Ťie-čch' dnes budou jednat v Curychu o vztazích mezi oběma zeměmi, které v řadě oblastí poznamenává rostoucí vzájemná rivalita. Podle hongkongského deníku South China Morning Post má setkání za cíl v první řadě obnovit komunikační kanály a uvést do praxe dohody, kterých dosáhli Biden se Sim.

Na Tchaj-wan dnes podle agentury Kjódó přicestovala skupina francouzských senátorů, mezi nimiž je exministr Alain Richard. Ve čtvrtek mají v plánu setkání s prezidentkou Cchaj Jing-wen. Peking proti návštěvě hlasitě protestuje s tím, že jde o porušení principu jedné Číny. Podobně Čína reagovala také na loňskou cestu české delegace na Tchaj-wan v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Čínský ministr zahraničí Wang I tehdy prohlásil, že Vystrčil za porušení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu.

Reklama

Doporučované