Hlavní obsah

Čtvrtstoletí od genocidy: John s Mailjanne jsou už 11 let manželé. I když mu její otec vyvraždil rodinu

Příběh muže, který přežil genocidu.Video: Jana Lipská , Reuters

 

Reklama

Čtvrtstoletí po genocidě ve Rwandě je z africké země tisíců kopců stabilní stát.

Článek

John Giraneza a Mailjanne Uwimana žili jako děti ze sousedství vedle sebe. Trvalo to však jen do doby, kdy v jejich zemi začali jedni zabíjet druhé. Kmen Hutuů, k němuž patří rodina Mailjanne, vraždil Tutsie – mezi nimi také příbuzné Johna.

Od genocidy ve Rwandě – největší od druhé světové války – uplynulo 25 let. Vystřídalo ji usmíření. A i když kritici říkají, že spolužití Hutuů a Tutsiů je jen vynucené, příběh Johna Giranezy je jiný.

Sousedku z dětství Mailjanne si vzal za manželku. I když její otec povraždil v krutých letech genocidy většinu jeho rodiny.

Genocida ve Rwandě

Rwandskou genocidou vyvrcholila občanská válka mezi Hutuy a menšinovými Tutsii. 6. dubna1994 bylo sestřeleno letadlo, na jehož palubě byl i rwandský prezident a příslušník vládnoucího kmene Hutuů. Z neštěstí obvinili Hutuové Tutsie a zahájili jejich masové vyvražďování. Během 100 dní připravila genocida o život na 800 tisíc Tutsiů. Vraždilo se i v kostelech, mezi oběťmi byly také ženy a děti. Mezinárodní společenství do genocidy oficiálně nezasáhlo. Konflikt ukončil vpád armády Tutsiů ze sousední Ugandy. Viníci genocidy byli souzeni u Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu.

Genocida ve Rwandě.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina, AP, Reuters

Rodina Tutsiů, ze které pochází John Girenza, byla před genocidou rozvětvená.

Johnův otec měl deset žen a 37 dětí, manželky v krutých letech zahynuly, z dětí zůstalo jenom deset. I John přežil, odnesl si však trvalé zdravotní následky a už se může pohybovat jen o berlích.

Reportérům agentury Reuters teď řekl, že kromě trvalého zranění v sobě celá léta po genocidě držel také vztek a hořkost.

A když hledal ženu, která by trvalý tělesný hendikep a i duševní frustraci pomohla překonat, potkal Mailjanne.

I když patřila k Hutuům a v letech genocidy se osudy rodin tragicky proťaly, zamiloval se do ní a dnes říká, že kvůli ní v sobě patrně našel vůli k usmíření.

John a Mailjanne se vzali. I přes to, že příbuzným ani z jedné strany se to dlouho nelíbilo.

John říká, že rodina Mailjanne manžele občas navštívila – aby kontrolovala, že jsou v pořádku. Ke sňatku byla však stále kritická.

Vše se prý změnilo ve chvíli, kdy John zaplatil za svoji tchyni dluh. Pak se rody definitivně usmířily, dnes se pravidelně navštěvují a jejich děti si spolu hrají.

Otec Mailjanne, který má na svědomí většinu Johnovy rodiny, však u toho není. Po genocidě zmizel.

Reklama

Související témata:

Doporučované