Hlavní obsah

Johnson: Dohoda s EU musí být hotová do poloviny října

Foto: Profimedia.cz

Premiér Spojeného království Boris Johnson.

Reklama

Velkou Británii a EU čeká tento týden další kolo jednání o dohodě o budoucích vztazích. Britský premiér má v dnešním proslovu jasně vzkázat, že čas je jen do půlky října.

Článek

Nebude-li dohoda o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií hotová do říjnového summitu unijních lídrů, pak by se obě strany měly smířit s krachem jednání a „jít dál“. Před novým blokem rozhovorů mezi vyjednávacími týmy to má říct britský premiér Boris Johnson, avizovala jeho kancelář. Irský ministr zahraničí Simon Coveney zároveň varoval Londýn v souvislosti se zprávou deníku Financial Times (FT), podle níž britská vláda chystá zákon, který by zneplatnil části brexitové dohody.

Británie po lednovém formálním vystoupení z EU už několik měsíců se „sedmadvacítkou“ jedná o podobě budoucího partnerství, rozhovory se ale ukazují být podobně složitými jako ty o „rozvodové dohodě“. Necelé čtyři měsíce před koncem vyjednávacího období se návrhy dvou stran v některých bodech stále výrazně rozchází, zejména se mluví o neshodách kolem společných pravidel hospodářské soutěže a přístupu unijních rybářů do britských vod.

„Dohoda s našimi evropskými přáteli musí přijít do termínu Evropské rady 15. října, pakliže má být v platnosti do konce roku,“ uvede dnes premiér Johnson podle oznámení Downing Street. Vyjádření přijde den před začátkem dalšího třídenního kola jednání. Podobně se v posledních týdnech opakovaně vyjádřil i lídr vyjednávacího týmu EU Michel Barnier.

„Nebudeme-li se schopni do té doby dohodnout, pak nepředpokládám, že mezi námi bude dohoda o volném obchodu, a všichni bychom to měli přijmout a jít dál,“ pokračuje předem zveřejněné prohlášení britského ministerského předsedy.

Johnson dodává, že uzavření dohody je podle něj stále možné, ovšem za podmínky, že „EU je připravena přehodnotit své aktuální pozice“ a přiklonit se k britskému „rozumnému návrhu na standardní dohodu o volném obchodu“. Unie ovšem dává jasně najevo, že přístup Británie na její jednotný trh bez sladění pravidel hospodářské soutěže je pro ni nepřijatelný. Například šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian před týdnem Londýn nařkl z „neústupného“ a „nerealistického“ přístupu.

Vyjednávání by mohl ještě zkomplikovat údajný britský plán, o kterém v neděli večer s odvoláním na tři zasvěcené osoby informoval list FT. Vláda prý dokončuje návrh zákona „o vnitřním trhu“, který by mohl „eliminovat právní sílu částí dohody o vystoupení“ Británie z EU. Konkrétně má jít o ustanovení z brexitové dohody, která se týkají státní pomoci firmám a celního režimu v Severním Irsku.

Na článek ihned reagoval šéf irské diplomacie Coveney, který na Twitteru napsal: „Toto by byl velmi nerozumný způsob, jak postupovat.“

Jestliže se do začátku příštího roku nepodaří nové partnerství dojednat, zkomplikují od ledna obchodování přes kanál La Manche cla a kvóty podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Do konce probíhajícího přechodného období brexitu se Británie dál řídí unijním právem, ačkoli už formálně není členem EU.

Johnson má v dnešním projevu říci, že i kdyby přechodné období brexitu vypršelo bez dohody o budoucích vztazích, bylo by to stále „dobré vyústění pro Spojené království“.

Reklama

Doporučované