Hlavní obsah

Johnson podržel svého poradce Cummingse, který porušil karanténu

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson na dnešní tiskové konferenci.

Reklama

Premiér Británie Boris Johnson na tiskové konferenci podržel svého klíčového poradce Dominika Cummingse, kritizovaného za porušení pravidel koronavirové karantény, a ohlásil částečné otevření škol od 1. června.

Článek

Cummingsova odvolání se kromě opozice domáhalo i několik konzervativních poslanců. Poradce, který byl hlavním strůjcem kampaně za vystoupení Británie z Evropské unie před referendem v roce 2016, odvezl syna na hlídání ke svým rodičům, z Londýna do 400 kilometrů vzdáleného severoanglického hrabství Durham, ačkoliv v té době již platila přísná pravidla spojená s omezením pohybu obyvatel ve snaze zamezit šíření nákazy. Kromě nákupu jídla či léků neměli lidé podle vládních doporučení vycházet z domovů ani navštěvovat příbuzné.

Premiér uvedl, že chápe, proč si lidi myslí, že jedny pravidla platí pro jedny a jiná pro druhé. Ale vládní pokyny podle něj také jasně doporučovaly přihlížet k potřebám péče o dítě. Cummings podle něj jednal odpovědně, v rámci pravidel a naprosto rozumně, když se snažil izolovat čtyřletého syna od nakažené rodiny; tou dobou byla již jeho manželka nemocná a sám poradce měl příznaky nemoci.

„Myslím, že udělal to, co je naprosto pochopitelné,“ řekl. „Každý otec, každý rodič upřímně chápe, co udělal, já tedy určitě,“ dodal podle agentury Reuters.

Johnson na tiskové konferenci také potvrdil svůj plán postupného zmírňování opatření proti nákaze s částečným otevřením škol od 1. června, po více než dvouměsíční přestávce. Návrat do školních lavic má ale být postupný a má se nejprve týkat žáků ve věku od čtyř do šesti let a ve věku deseti a jedenácti let, upřesnil Johnson podle agentury AFP.

Počet úmrtí oficiálně spojovaných s covidem-19 v Británii narostl o 118 na 36 793. O den dříve činil denní přírůstek úmrtí 282.

Reklama

Doporučované