Hlavní obsah

Johnson zůstává na JIP stabilní. Británie mezitím tápe, kdo jí vládne

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Johnson zůstává na JIP a podle jeho týmu dobře reaguje na léčbu. Situace ve vládě mezitím stále více nasvědčuje tomu, že vzniklo mocenské vakuum.

Článek

Tým konzultantů, který se v Nemocnici svatého Tomáše stará o těžce nemocného Johnsona, podle Daily Telegraphu vede Richard Leach, přední britský odborník na plicní onemocnění. Deník ho označuje za pionýra některých léčebných postupů ve Spojeném království. „Johnson nemůže být v lepších rukou,“ tvrdí někdejší Leachův kolega, podle kterého už plicní specialista vychoval velmi schopnou generaci mladých lékařů.

Náměstek ministra zdravotnictví Edward Argar označil premiérův stav ve středu ráno za „stabilní“ s tím, že Boris Johnson je i na nemocničním lůžku v dobrém rozmaru. Oficiální místa opakovaně zdůraznila, že navzdory spekulacím není premiér intubovaný a nepotřebuje zatím podporu ventilátoru. Ministerský předseda prý dobře reaguje na léčbu. Podle Daily Mirroru dokonce Johnsonovi údajně o něco klesla teplota.

Britský premiér oznámil 27. března, že byl pozitivně testovaný na nový typ koronaviru a že má mírné příznaky covid-19. O víkendu se jeho stav zhoršil a v neděli ho převezli do nemocnice v centru Londýna. V pondělí pak Johnsona přijali dokonce na jednotku intenzivní péče.

Lékař Luigi Camporota, který se také v Nemocnici svatého Tomáše stará o pacienty s respiračními chorobami, podle Daily Telegraphu v online semináři pro kolegy z celého světa varoval před „bodem zlomu“, který u pacientů s covid-19 zpravidla nastává asi po týdnu. Po původním zlepšení stavu nastává prudký propad, kdy je v ohrožení pacientův život.

Prostor pro mocenské vakuum

Podle Anthonyho Gordona z Imperial College London potrvá v případě uzdravení celé měsíce, než se Boris Johnson bude moci vrátit do práce. Premiérské pravomoci v době nouzového stavu přešly na šéfa britské diplomacie Dominica Raaba. Daily Telegraph, Guardian i BBC ale naznačují, že Johnsonova nemoc vytvořila mocenské vakuum.

Sám Raab mluví o „kolektivní odpovědnosti kabinetu“ s tím, že sáhne po premiérských pravomocích, kdykoli to bude nutné. Podle Guardianu ale tyto pravomoci nemá a neobejde se bez souhlasu zbytku vlády. Dominic Raab tak údajně udržuje vládní strategii boje s covid-19, ale neúkoluje například další ministerstva.

Kdyby se novým typem koronaviru nakazil i ministr zahraničí, je další v pořadí 39letý ministr financí Rishi Sunak. Podle komentátorů se vědomě obešel služebně mnohem starší člen vlády Michael Gove, u něhož prý existují pochybnosti o jeho loajalitě vůči Johnsonovi.

V pondělí měl mít britský krizový štáb v plánu „revizi“ dosavadních opatření v zemi. Ta někteří experti označili za pomalá a nedostatečná. Část veřejnosti naopak za příliš restriktivní. Podle aktuálního průzkumu si dokonce třetina Britů myslí, že policie příliš „tlačí na pilu“, když dodržování opatření na veřejnosti vynucuje. Podle prohlášení Downing Street ale v pondělí kabinet z nejasných důvodů koronaopatření vyhlášená před 16 dny znovu posuzovat nebude.

Reklama

Doporučované