Hlavní obsah

Jourová kritizovala EP. „Není to vaše práce,” vzkázal jí předseda Tajani

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisařka Věra Jourová.

Reklama

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani ve čtvrtek pokáral eurokomisařku Věru Jourovou za její vyjádření směrem k plánovanému slyšení Marka Zuckerberga před Evropským parlamentem.

Článek

Jourová na Twitteru projevila lítost nad tím, že setkání Zuckerberga s europoslanci proběhne za zavřenými dveřmi. Tajani obratem reagoval, že kritika rozhodnutí Evropského parlamentu „není náplní její práce“.

„Já z toho nedělám velkou věc. Pan Tajani řekl, že to není můj džob, a měl pravdu, protože není - a jsem ráda, že nemusím organizovat Evropský parlament. Já jsem pouze vyjádřila lítost nad tím, že to setkání bude neveřejné. A nemyslela jsem to vůbec zle, jen si myslím, že Evropané mají právo, stejně jako Američané, vědět, jak je s jejich daty nakládáno,“ řekla Jourová pro Seznam v reakci na Tajaniho káravý tweet.

„Není to žádná malá věc, týká se tří milionů lidí. Takže je podle mě škoda, že to neproběhne veřejně,“ dodala Jourová. Česká eurokomisařka se podle svých slov za Zuckerbergovo představení před parlamentem aktivně zasazovala. „Právě kvůli tomu jsem cítila určité právo vyjádřit lítost nad tím, že veřejnosti nebude k dispozici autentická výpověď pana Zuckerberga.“

Kancelář předsedy Evropského parlamentu pro Seznam potvrdila, že tweet napsal a odeslal sám Antonio Tajani.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg bude před Evropským parlamentem hovořit o úniku osobních dat uživatelů sociální sítě. Obdobné slyšení už absolvoval minulý měsíc před americkým Kongresem. Jeho členové ale Zuckerberga zpovídali pod dohledem veřejnosti.

O Zuckerbergově souhlasu se slyšením ve středu informovala mimo jiné kancelář francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který bude společně s předními představiteli Evropské unie slyšení přítomen.

Podle serveru Politico si Zuckerberg rozhodnutím setkat se s Macronem a zástupci Evropské unie zřejmě nenadělal moc přátel ve Velké Británii. Tamní poslanci si třiatřicetiletého Zuckerberga chtěli na kobereček pozvat osamoceně, ten ale odmítl a dal přednost Evropské unii, se kterou se Britové pomalu loučí.

Mark Zuckerberg by se podle Tajaniho měl před Evropským parlamentem představit už příští týden, pokud vše půjde podle plánu. Americký podnikatel ohledně návštěvy evropské půdy ale opakovaně změnil názor a není vyloučeno, že z avizované schůzky ještě sejde.

Evropský parlament bude o Facebooku jednat i veřejně, před výborem Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIDI) namísto Zuckerberga vystoupí jeden z vrcholných manažerů firmy.

Facebook čelí silné kritice už několik měsíců. Způsobilo to zveřejnění informace o úniku dat téměř devadesáti milionů uživatelů sociální sítě, které zneužila řada společností zabývajících se cílením reklamy na konkrétní uživatele. Nejvíce byla v této souvislosti zmiňována firma Cambridge Analytica, která pomáhala volební kampani stávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, ale působit měla například i v České republice.

Reklama

Doporučované