Hlavní obsah

Dělá pro Babiše i pro Bidena. Kdo je málo známý Čechoameričan v zákulisí?

Foto: skdknick.com

Čechoameričan Alexander Braun. Jméno, které možná neznáte, ale znát byste ho měli.

Reklama

Nástup příštího prezidenta Joea Bidena ovlivní i česko-americké vztahy. Biden byl u českého vstupu do NATO i u lobbingu americké diplomacie v jaderném tendru o Temelín.

Článek

Premiér Andrej Babiš má na své profilové fotce na Twitteru červenou kšiltovku nepokrytě podobnou té, jakou proslavil končící americký prezident Donald Trump s nápisem „Make America Great Again“ („Ať je Amerika zase velká“).

S novým šéfem Bílého domu Joe Bidenem má ale Babiš také hodně společného. Mají - trochu paradoxně - stejného politického stratéga, Alexandera Brauna.

Tento dvaačtyřicetiletý Čechoameričan působí za oceánem více než dvacet let. A dnes je ve vedení špičkové washingtonské komunikační agentury SKDKnickerbocker, která vymyslela volební strategii a kampaň vítězného Bidena a jeho budoucí viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Braunovy konexe u demokratických špiček mohou Prahu a Washington zase o trochu sblížit. V mezinárodních vodách mají neformální vztahy a kontakty cenu zlata. A Braun už v minulosti Babišovi pomáhal i s vládní diplomacií.

Rozdělená společnost

Až v sobotu, po dlouhém sčítání hlasů, mohl Bidenův tým, včetně Brauna, začít slavit. „Jsem hrdý na to, že jsem přispěl k tomu, že Joe Biden vyhrál,“ řekl Seznam Zprávám Braun z USA.

Podílel se na celkové strategii, ale měl i svou vlastní specialitu: zahraniční politiku kampaně. A dokonce měl na starosti i americké voliče českého a slovenského původu, kterých jsou prý asi dva miliony.

„Celkově měla většina Ameriky Trumpa a jeho stylu dost, ale volby také ukázaly, že společnost je tu hluboce rozdělená. Hlavním úkolem Bidena teď bude se snažit obrousit hrany mezi těma dvěma tábory,“ řekl dále Braun.

Podle něj k tomu má příští šéf Bílého domu dobré předpoklady - je spíše demokrat centrista a coby dlouholetý bývalý senátor spolupracoval s lidmi napříč politickým spektrem.

A co nástup Bidena s Harrisovou znamená pro česko-americké vztahy podle Brauna?

„Biden bude chtít napravit pošramocené vztahy s Evropou a obnovit hlubší přátelství a spolupráci. Doufám, že to povede ještě k lepším vztahům s Českou republikou,“ řekl také Braun.

Vítaný host v USA

Braunovo angažmá ve světové politické události roku není překvapivé. Je skutečnou špičkou ve svém oboru. Například v roce 2014 dostal profesního „Oscara“, cenu Americké asociace politických poradců Pollie jako mezinárodní poradce roku.

V Česku Babišovi Braun díky americkému know-how výrazně pomohl odstartovat politickou kariéru. Od té doby dosud byl „rozdílovým hráčem“ dnes už premiérových volebních kampaní. V minulosti, ještě coby viceprezident jiné prestižní americké agentury PSB, radil s volbami ČSSD.

Přestože je soukromník a jeho práce je primárně technokratická - ušití průzkumů veřejných mínění na míru, zjišťování nálad voličů a strategie, jak získat jejich přízeň - Braunova práce, alespoň v Česku, nekončí sečtením hlasů ve volbách. Je dlouhodobě celkem důležitou postavou česko-amerických diplomatických vztahů, klíčové české spojenecké vazby - alespoň v zákulisí.

Tak například když Babiš v únoru 2019 odcestoval do Washingtonu právě za Trumpem, tak Braun ho doprovázel na všechna jednání, včetně amerického „parlamentu“, Kongresu.

Výjimkou byla právě schůzka v Bílém domě u prezidenta Trumpa, kde už se řeší třeba i utajované informace.

Blízko Bidenovi i nadále

A nebylo to poprvé, kdy Babiše Braun provázel v USA. Krátce poté, co se v roce 2014 stal ministrem financí, se Babiš představil v USA na prestižní cestě, během níž se potkal s bývalou demokratickou ministryní zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightovou a také mediálním magnátem a bývalým starostou New Yorku Michaelem Bloombergem.

Podle dostupných informací spolupráce mezi Babišem a Braunem pokračuje. Vždy kolem ní ale byla trochu mlha, političtí stratégové typu Brauna se rádi drží v pozadí. Jejich služby ve volbách se účtují podle amerických ceníků - na české poměry jde tedy obecně o velkorysé, milionové částky.

Ale třeba i Braunova práce pro konkurenta Babišova oblíbence Trumpa ukazuje, že ne ve všem musí souznít. A vše nasvědčuje tomu, že v poslední době se Braun soustředil hlavně na práci za oceánem.

K americkým demokratům má dlouhodobě blízko. A přestože jeho práce může být teoreticky nestranná, jeho mateřská agentura SKDKnickerbocker tak zrovna nevystupuje. A zjevně bude v Bidenově okruhu mít pořád slovo. Ty vazby jsou jednoznačné - například Braunova kolegyně v agentuře je Kendra Barkoff Lamy, bývalá tisková mluvčí Bidena, když byl viceprezidentem Baracka Obamy.

„Gratulujeme zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi a viceprezidentce Kamale Harrisové. Budeme vás provázet každý den na cestě za uzdravením duše našeho národa,“ uvedla agentura na svém Twitteru po sobotním vyhlášení výsledku voleb.

Agentura se také podílí na velkých společenských projektech amerických nadací, které jsou blízké vidění světa amerických demokratů. Například se jednoznačně postavila za hnutí Black Lives Matter, které vystupovalo i proti Trumpovi.

Prestiž díky předsednictví EU

Babiš je podle všeho v současné české politické konstelaci preferovaným partnerem v USA. Ostatně do Bílého domu dostal pozvánku on a ne prezident Miloš Zeman, který po ní toužil.

Terén, v němž se mohou případně uplatnit osobní kontakty, jako je například Braun, ale samozřejmě vymezují formální diplomatické vztahy. Ty česko-americké nejsou špatné, ale v posledních letech jim kromě spolupráce v obranné oblasti trochu chybělo silné téma.

V hledáčku Američanů i za demokratické vlády nepochybně bude připravovaný tendr na rozšíření elektrárny v Dukovanech, který má strategický a bezpečnostní rozměr. A Biden ostatně obdobnou situaci zažil v roli viceprezidenta prezidenta Baracka Obamy, když se za vlády Petra Nečase o tendr na rozšíření Temelína ucházel americký Westinghouse a americká diplomacie za něj silně lobbovala.

Česko a jeho geopolitické starosti podle Brauna Biden dobře zná už z doby, kdy působil v Kongresu. „Hrál v Senátu důležitou roli, když se tam v 90. letech rozhodovalo, zda Česko může vstoupit do NATO,“ připomíná Braun.

I pro USA nepochybně zvedne cenu Česka i blížící se předsednictví EU, které bude mít česká vláda v druhé polovině roku 2022. Před ním ale Česko čekají také klíčové volby, v nichž se Babišovo ANO utká s posilujícími opozičními bloky.

Reklama

Doporučované