Hlavní obsah

Jsme domluvení s parlamentní stranou, tvrdí Slušní lidé. Všechny ale od nich dávají ruce pryč

Slušní lidé potvrdili, že se zúčastní komunálních voleb.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Členové brněnského radikálního hnutí Slušní lidé, kteří se před necelým týdnem proslavili tím, že vtrhli na divadelní představení, v němž měla postava Ježíše znásilnit muslimku, potvrdili kandidaturu v komunálních volbách. Podle předsedy Zdeňka Pernici dohodli spolupráci s parlamentní stranou. Oslovená uskupení se však od spolku, který v Brně přerušil kontroverzní představení, distancují.

Článek

Hodláme kandidovat ve dvaceti z devětadvaceti městských částí Brna. Podrobnosti se dozvíte v příštím týdnu, řekl předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica pro Seznam. Hnutí rozpoutalo bouřlivé diskuze poté, co třicítka jeho členů v sobotu přerušila kontroverzní představení Naše násilí a vaše násilí. Proti chorvatské hře, v níž mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimku, protestovali křesťané a vymezil se proti ní například Václav Klaus mladší nebo arcibiskup Dominik Duka.

Slušní lidé tvrdí, že jsou před volbami domluvení na spolupráci s parlamentní stranou. Reportéři oslovili brněnské lídry parlamentních stran, ti od hnutí dávají ruce pryč. Proti jsou komunisté, SPD, sociální demokraté, zelení, Piráti i občanští demokraté. „O spolupráci jsme nikdy neuvažovali a ani uvažovat nebudeme. Jak se chová tahle parta lidí, je mimo rámec našeho vnímání světa,” sdělil například šéf oblastního sdružení občanských demokratů Robert Kerndl.

Nicméně bývalý židenický starosta z ODS Roman Vašina je na fotkách vidět po boku Slušných lidí, stejně jako čelní představitel strany Václav Klaus mladší. „S kolegou Vašinou jsme na toto téma mluvili. Ujistil mě, že spolupracoval jen na projektech typu Ukliďme Česko,” dodal Kerndl.

Podle politologů má strana před komunálními volbami složitou pozici. „Zviditelňuje se na kontroverzních tématech. Voliče jim to může přinést, ale z dlouhodobého hlediska je tato strategie málo účinná. Překročení pětiprocentní úrovně pro takové protestní hnutí může být velice nesnadné,” uvedl pro ČTK brněnský politolog Michal Pink.

Reklama

Doporučované