Hlavní obsah

Co přijde dál po skandálu v brněnském divadle? Pálení knih na ulici, když se nebudou líbit?

Rozhovor s ředitelem Národního divadla Brno Martinem Glaserem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Uvedení kontroverzního představení Naše násilí a vaše násilí, které minulou sobotu dvakrát přerušily protesty, bude mít zřejmě právní dohru. Členové hnutí Slušní lidé podali trestní oznámení na autora hry, dále na ředitele festivalu Divadelní svět a Národního divadla Brno Martina Glasera i na skupinu herců. Další trestní oznámení podali advokát Zdeněk Koudelka i senátorka Eliška Wagnerová.

Článek

Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, ale trestní oznámení podávat nebude, aby dál nezhoršoval už tak rozbouřenou atmosféru. „Na chvíli jsem o tom uvažoval, ale ta extremistická skupina má i bez nás dost velký prostor,“ vysvětluje.

Organizátory festivalu reakce lidí překvapily - naprosto nečekali podle Martina Glasera scény, které viděl, jak říká, jen ve filmech o nastupujícím fašismu v Německu.

Za eskalaci násilí poslední doby si může podle šéfa brněnského divadla Evropa trochu sama a teď prý před nás staví limity, co je a není v umění za hranou. Dramaturgická skupina akce velmi pečlivě zvažovala a vybírala z několika představení.

„Pokud se tady ve jménu křesťanské víry páchají takové věci, mně tedy oni nepřipadají jako láskyplní občané. Pokud někdo násilně přeruší představení, někdo jako kardinál Duka jim implicitně poděkuje (…), pak byť za cenu, že je na nás spousta lidí naštvaná, je dobré, že víme, kde ta společnost teď je,“ vysvětluje ředitel Národního divadla Brno a dodává: „A já se ptám, co bude příště? Až se jim nebude líbit nějaká kniha, tak vtrhnou do knihkupectví a spálí ji na náměstí? Nebo vtrhnou do galerie a zničí obraz?“

Jestli kontroverzní představení, ve kterém Ježíš znásilňuje muslimku a žena si z lůna vytahuje vlajku, může být reklamou pro divadlo, odmítá: „Z takové reklamy jsem smutný, divadelní festival si tohle kvůli jedné minutě jednoho představení nezaslouží.“

Věc názoru je podle něj i to, zda tak nepřipouštíme znehodnocování západních hodnot a křesťanství jako takového. „Divadlo je jen jako, v tom představení je reflektován svět, který je velmi násilný, velmi krutý. A tohle je jedna z cest, jak na to reagovat. Ten násilný vpád extremistů ale naprosto změnil proporce toho představení. Nikde není napsáno, že umění má spojovat a že v nás má vyvolávat jen libé emoce,“ vysvětluje postoj ředitel Národního divadla Brno.

Patří nahota na jeviště? „Ano, pokud to nese nějaké sdělení. Komu vadí nahota, má problém sám se sebou, bůh nás stvořil nahé,“ doplňuje Martin Glaser. Na celý rozhovor se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované