Hlavní obsah

„Jsme připraveni na další konflikt,” vzkázali francouzští rybáři britským konkurentům

„Vyhráli jsme bitvu, ale ještě jsme nevyhráli válku,” řekl jeden z francouzských rybářů portálu Euronews.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Francouzští rybáři vzkázali britským konkurentům, že pokud nedosáhnou dohody, jsou připraveni k dalšímu střetu.

Článek

Francouzští a britští rybáři, kteří v Lamanšském průlivu v úterý ráno svedli doslova námořní bitvu kvůli sporům o kořist, se možná znovu utkají.

Vztahy mezi oběma tábory se vyhrotily kvůli lovu hřebenatek. Francouzi chtěli zamezit Britům v jejich lovení a spor přerostl v násilné střety připomínající námořní bitvu. Lodě do sebe vrážely a posádky střílely světlice a házely kamení.

Britové v teritoriálních vodách, což je termín označující území vzdálené minimálně 22 kilometrů od pobřeží státu, loví legálně.

Záběry přímo z námořní potyčky rybářů:

Video: France 3 Normandie, Facebook.com

Francouzům ale vadí, že Britové hřebenatky loví celoročně, zatímco Francouzi podle tamní legislativy mohou lovit jen od 1. října do 15. května. Obě strany na sebe v otázce, kdo násilí vyvolal, ukazují prstem. Britové hovoří o pirátské akci Francouzů. Ti měli při potyčce přesilu 40 lodí ku pěti.

Francouzští rybáři tvrdí opak. „Střety vzešly z konání Angličanů. My jsme byli před nimi a nehýbali jsme se, oni se pak vrhli přímo na nás, aby nás potopili. Asi 30 minut mě pronásledovala velká 40metrová loď. Co zmůžete proti 40metrovému člunu, když vaše loď má jen 15 metrů? Silová dynamika je zřejmá. Udělali vše pro to, aby nás zničili. Co můžete dělat? V každém případě to směřuje přímo ke konfliktu, to je jisté. Pokud se nepodaří dosáhnout dohody, půjdeme přímo do konfliktu,” řekl francouzský kapitán Franck Enaut agentuře Reuters.

Někteří Francouzi ale naopak přiznali, že se pro boj rozhodli sami. „Stejně jako při jiných demonstracích, které začínají poklidně, se někdy zvrtnou. A v tomto případě jsme všichni byli trochu podráždění. Musíme platit za čluny a živit rodiny, takže jsme se rozhodli jít do boje,” řekl franczouský rybář Julien Hue serveru Euronews. Pokud se podle něj Britové vrátí, hodlají Francouzi udělat to samé a připlují ještě v hojnějším počtu.

Spory mezi rybáři z obou zemí vřou dlouhé roky

Vztahy mezi francouzskými a britskými lovci hřebenatek jsou napjaté už patnáct let. V posledních letech se dařilo dosáhnout dílčích dohod, ale letos se tak nestalo.

Na příjmu z lovu hřebenatek v Normandii podle šéfa Normandské rybářské společnosti Dimitriho Rogoffa závisí asi 1200 normandských rodin.

Rogoff řekl, že v brzké době přijme britskou delegaci, se kterou bude o problému diskutovat.

Reklama

Doporučované