Hlavní obsah

Zemanův stav není dobrý dlouho. Nevíme, kdo ho ovlivňoval, říká senátor

Foto: hrad.cz

Převod pravomocí prezidenta kvůli nemoci? Je téměř jisté, že se na něm komory Parlamentu shodnou, říká senátor Růžička.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Senát bude o odnětí pravomocí hlavy státu těžce nemocnému Miloši Zemanovi hlasovat zřejmě začátkem listopadu, s jeho krokem souhlasí i zástupci Sněmovny. Jaké kroky musí komory podniknout?

Hostem Ptám se já byl místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Po jednání vedení Senátu s představiteli parlamentních stran, které se dostaly do nové Poslanecké sněmovny, je téměř jasné, že se komory shodnou na tom, že nálezy ÚVN k prezidentově zdravotnímu stavu jsou závažné a že je nutné hledat řešení. Na stole je tak přijetí článku 66 Ústavy, podle kterého by se pravomoci prezidenta přenesly na šéfa Sněmovny a premiéra. Než se ale komory parlamentu k takovému rozhodování odhodlají, plánují prý ještě jednou pořádat o aktualizaci zprávy o zdraví prezidenta.

„Ve zprávě je napsáno, že zlepšení zdravotního stavu je nejisté a změna prezidentových možností je málo pravděpodobná. Ačkoliv tam jednoznačná prognóza je, týká se rámce několika týdnů. My ale nevíme, zda je to dva nebo tři týdny, a proto jsme se zástupci Sněmovny usoudili, že není nic proti ničemu se na to znovu zeptat. Je to férové, a proto opakuji, že to není pokus o puč,“ vysvětlil v rozhovoru místopředseda Senátu Růžička.

Podle něj je pro senátory současná situace složitá. „Není to komfortní. Je dobře, že můžeme naplňovat literu Ústavy, od toho Senát je, ale necítím se lidsky dobře rozhodovat o něčem, když víme, že se jedná o závažné onemocnění a my spoléháme na lékařskou zprávu,“ dodal s tím, že je Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) vděčný za poskytnutí potřebných materiálů.

Podle Růžičky nebýt ÚVN, ústavní činitelé by se od hradní kanceláře o prezidentově stavu nedozvěděli. „Ti mlží dlouhodobě a mlžili by pořád,“ kritizoval.

I proto čelí kritice kancléř Vratislav Mynář. Ukazuje se totiž, že znal názor odborníků z Ústřední vojenské nemocnice a stejně za prezidentem zavedl předsedu Sněmovny za ANO Radka Vondráčka. Mynář – stejně jako Vondráček – navíc tvrdí, že Miloš Zeman podepsal dokument o svolání ustavující schůze dolní komory. I proto se celou událostí zabývá Policie i BIS.

„Prezident republiky rozhoduje o velice závažných věcech, a pokud jeho rozhodování nebylo zcela svéprávné a dělal to za něj někdo jiný, tak je to mimořádně vážná věc,“ řekl Růžička s tím, že navíc nemáme tušení, jak dlouho do minulosti by takové jednání mohlo sahat.

„Představme si, že zdravotní stav prezidenta není dobrý už delší dobu. Na to hovořit o manipulaci nejsou podklady, ale právě proto tu existují instituce jako BIS a policie, a já doufám, že se to fakt vyšetří,“ pokračoval Růžička s tím, že lidé v prezidentské kanceláři se jen snaží získat čas. K rezignaci vyzval Vratislava Mynáře premiér Babiš. Kancléř ale odejít odmítá.

A co říká Senátor na roli předsedy Sněmovny Vondráčka, který tvrdí, že s ním prezident komunikoval a podepsal svolání ustavující schůze dolní komory? „Trošku mu věřím, když tvrdí, že se stal obětí hry. Vyčítal bych mu, že o tom nikoho neinformoval. To nebyl lidsky ani politicky správný krok. Kdyby to udělal, teď by se mu spalo lépe,“ dodal senátor.

Ohrožuje prezidentská kancelář v současném obsazení bezpečnost země? A jak těžké rozhodování čeká zákonodárce?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já je místopředseda Senátu Jiří Růžička.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované