Hlavní obsah

Jsou rekordní, ale nejsou na vrcholu. Ceny bydlení příští rok opět zdraží

Foto: Mint

Ilustrační foto.

Reklama

Developeři odhadují růst v příštím roce o dalších devět procent. Zdražování posiluje i zvýšené ceny stavebnin.

Článek

Ceny bydlení se nezastaví a porostou i v příštím roce, odhadují developeři v Česku. Na to, že ceny rezidenčních nemovitostí vyrostou, se shodují téměř všichni. Ze čtyř desítek oslovených developerských firem si 91 procent z nich myslí, že zdražovat se bude i po Novém roce. Analýza společnosti CEEC Research dokonce odhaduje o kolik. V příštím roce průměrně cena vzroste až o devět procent.

Cena +9 %

„Vzhledem ke značnému nedostatku bytů na trhu a skutečnosti, že systém schvalovacích procesů v Česku je stále jedním z nejpomalejších v Evropě, resp. na světě, je pravděpodobné, že i nadále bude poptávka vysoce převyšovat nabídku. Předpokládám, že tento fakt zapříčiní růst cen o 7–10 % v nadcházejících 2–3 letech,“ odhaduje Yishay Furman, generální ředitel společnosti Horizon Holding.

Podle něj se v souvislosti s nedostatkem bytů a rostoucí cenou citelněji projeví trend, který už započal – lidé budou nakupovat byty ve vzdálenosti cca 10 km od města, kde ceny mohou být až o 30 procent nižší než ve městě samotném.

Stavební materiály zasáhnou do konečných cen bydlení

Jedním z dalších důvodů, který developery do zdražování tlačí, je dramatické zvýšení cen stavebních materiálů. Dle analýzy téměř devět z deseti oslovených developerů toto zdražování stavebních materiálů (87 %) pociťuje a zbylých 13 % si všímá zdražování jen částečně.

U tří čtvrtin developerských společností se navíc už nyní projevuje zdražení stavebních materiálů v cenách jejich projektů.

Zvýšení cen materiálů se do našich cen pravděpodobně promítne.
Petr Palička, Country Managing Director v Penta Real Estate

„Zvýšení cen materiálů se do našich cen pravděpodobně promítne, přestože se snažíme tyto zvýšené náklady minimalizovat vyhledáváním jiných technických řešení, pokud to jde, a jejich dopad na zákazníky minimalizovat. U některých komodit jde však ale o tak výrazné navýšení, že do konečných cen dopad mají. Co udělají ceny v dalších měsících, bohužel neumíme odhadnout,“ sdělil Petr Palička, Country Managing Director společnosti Penta Real Estate.

Jistý odhad už má ale například Milan Kušta, jednatel společnosti K2 Invest. „Nárůst cen stavebních materiálů se v cenách nemovitostí projeví, nárůst cca 20 %,“ odhadl.

Že se do finálních cen projeví dramatické zdražení stavebních materiálů, potvrzuje také Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

„Zdražování jakýchkoliv vstupů se samozřejmě logicky odráží ve výsledné ceně bytu. Nejinak je tomu u cen stavebních materiálů, i ony jsou tedy jedním z faktorů, které hrají v neprospěch stabilizace či poklesu cen bytů,“ řekl Soural.

Podle jeho slov stavební materiály nejsou ale zdaleka hlavním faktorem zdražení. Do zvyšujících se cen bytů se promítá zejména velmi vysoká poptávka, ale také omezená nabídka, spojená s velmi komplikovaným a pomalým povolováním.

Čeho je málo, to je bohužel drahé. K nižším cenám bydlení by pomohlo dodržování termínů pro vyřizování všech nutných povolení.
Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema

„Pokud se tohle nezmění, nepřijde ani snížení cen. Nabídka a poptávka jsou totiž tím hlavním, co určuje cenu, a to nejen u bytů, ale i u všeho ostatního. Čeho je málo, to je bohužel drahé. K nižším cenám bydlení by pomohlo dodržování termínů pro vyřizování všech nutných povolení, kterých je v současnosti třeba několik desítek, a především pak zjednodušení a zrychlení celého procesu povolování. Pokud se tak nestane, byty budou dál nedostatkovým zbožím,“ vysvětlil Soural.

Nových bytů bude na trhu více

Nabídka na trhu nemovitostí by ale podle odhadu developerů měla v druhém pololetí letošního roku i začátkem příštího roku pomalu růst, a to o 3,5 %. Při zaměření na pražské nemovitosti nabídka vzroste do konce roku o 2,6 %. Poptávka ale podle odhadů poroste stále rychleji, tak jak tomu bylo v tuzemsku doposud.

„Poptávka bude stále převyšovat nabídku zejména vzhledem k malému počtu nových bytů dostávajících se na trh. Je tu dlouhodobě naakumulovaná neuspokojená poptávka – v případě Prahy se bavíme o potřebě cca 10 tisíc bytů, zatímco průměrná roční nabídka uspokojí poptávku do výše cca 5 až 7 tisíc bytů,“ dodává Martin Svoboda, výkonný ředitel společnosti JRD Development, s. r. o.

Poptávka zůstane silnější

Ve druhém pololetí roku 2021 v rámci celé republiky očekávají developeři růst poptávky po rezidenčních nemovitostech o 3,5 %. Pro první pololetí roku 2022 predikují další růst, a to o 3 procenta. Poptávka po pražských rezidenčních nemovitostech také poroste, a to o 3,2 % v druhém pololetí tohoto roku a o dalších 2,8 % v prvním pololetí následujícího roku.

„Vzhledem k aktuální velmi silné poptávce a intenzivním prodejům očekáváme pokles nabídky nových bytů díky tomu, že se rychle vyprodají byty ve stávajících projektech, a připravované projekty nestihnou získat včas potřebná povolení, aby pokryly poptávku,“ vysvětluje vývoj poptávky Petr Beneš, ředitel a jednatel společnosti Geosan Development.

Reklama

Doporučované