Hlavní obsah

„Jste vrazi!“ Odpůrci vakcín útočí na očkovací místa a spílají zdravotníkům

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Proti očkování se protestovalo na pražském Hlavním nádraží hned od prvního dne, kdy se oficiálního otevření účastnil i premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

U mobilních očkovacích týmů, ale i na veřejně dostupných očkovacích místech se nyní odehrávají vyhrocené incidenty. Odpůrci se snaží často sprostě konfrontovat zdravotníky a odradit lidi od očkování.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Zdravotní týmy, které v terénu očkují proti covidu-19, se stávají terčem organizovaných, často i agresivních slovních útoků od lidí, kteří naopak vakcíny odmítají.

Poslední vyhrocená situace se odehrála v úterý v očkovacím místě na pražském Hlavním nádraží. Dvojice bez respirátorů vešla do čekárny a začala slovně konfrontovat personál i lidi v čekárně a vše živě streamovala na sociální sítě.

„Začali hlásat nějaké údaje ohledně nežádoucích účinků a statistik. Byly to buď úplné nesmysly, nebo věci vytržené z kontextu. Snažili se očernit princip očkování a současná opatření,“ popisuje lékař Jan Přáda z Všeobecné fakultní nemocnice. Na nádraží měl službu a snažil se s natáčející dvojicí vést dialog.

„Mám zkušenosti, že je dobré se zeptat, co bych pro ně mohl udělat, jestli bych mohl nějak vyhovět. To se paní nehodilo. Bylo vidět, že si přišla pro konfrontaci,“ říká lékař. Spor po chvíli skončil vyvedením dvojice ochrankou.

Na ostré verbální výpady vůči personálu upozorňuje i nezisková společnost Podané ruce, jež organizuje mobilní očkovací týmy vyjíždějící do menších obcí. „Křičí sprostě, říkají zdravotníkům, že jsou vrazi. Ta agrese, kdy na vás zvyšují hlas, vyvolává atmosféru strachu, nevíte, jestli v příštím kroku nepoužijí fyzickou sílu,“ popisuje ředitel společnosti Jindřich Vobořil.

Reakce účastníka incidentu na pražském Hlavním nádraží

Po vydání článku redakci Seznam Zpráv kontaktoval jeden z dvojice, která dorazila v úterý na očkovací místo na pražském Hlavním nádraží, a ohradil se proti tomu, že se chovali agresivně.

„Není ani pravda, že jsme říkali nesmysly, nebo věci vytržené z kontextu,“ tvrdí v reakci Norbert Naxera s tím, že předčítal oficiální statistiku Státního ústavu pro kontrolu léčiv o vedlejších účincích očkování.

S potyčkami se vypořádávají od chvíle, kdy začali v půlce léta vyjíždět s mobilním týmem. Na agresivní a podle Vobořila organizované odpůrce narazil jeho tým například v Blansku nebo ve Vamberku. „Nějaké lidi odradili, otočili se a odešli,“ dodává Vobořil. Incidenty tak podle něj mají i reálný dopad – některým lidem znechutí očkování.

I lékař Jan Přáda potvrzuje, že lidé, kteří se nechávají očkovat, mohou být vůči takovýmto incidentům citlivější. „Lidé, kteří očkování vyloženě chtěli, jsou dávno naočkovaní. Teď chodí spíše pragmatici, kteří se nechají očkovat, aby se nemuseli testovat nebo aby mohli vycestovat. Lidé z toho byli rozhození,“ míní Přáda.

„Využíváme svého petičního práva“

Plošně zatím policisté incidenty neřeší, a to hlavně proto, že zatím nejsou na místo přivoláváni.

Například na Hlavním nádraží v Praze si zatím vystačili zdravotníci s bezpečnostní službou. „K narušování provozu očkovacího místa na Hlavním nádraží dochází výjimečně. Do dnešního dne evidujeme zhruba tři takové případy,“ vysvětluje Filip Řepa, vedoucí oddělení komunikace Fakultní nemocnice Bulovka, která očkovací místo provozuje. „Dosud tedy nebylo nutné na místo přivolat příslušníky městské policie,“ dodává.

Jindřich Vobořil z Podaných rukou zase popisuje, že se podle jeho zkušeností přivolaní policisté situaci před mobilním očkovacím týmem snaží spíše zklidnit domluvou. „V tu chvíli se agresoři stáhnou tak o dva metry a vesele se baví,“ tvrdí ředitel neziskové společnosti. Zvažuje proto po poradě s právníkem dokumentování agresivních jedinců a následné trestní oznámení.

Právě nezisková společnost Podané ruce přitom konkrétně spojuje i ve svém prohlášení na webových stránkách agresivní napadání mobilních očkovacích týmů s příznivci politické strany Volný blok. Lídr strany Lubomír Volný to odmítá. „Příznivci, kteří chodí na lékaře pořvávat, tak o tom nic nevím. Využíváme svého petičního práva. Někdy stavíme stánky u očkovacích center, abychom varovali lidi před otravou,“ reaguje na obvinění Lubomír Volný. Dodává, že podle něj jsou naopak agresivní lékaři a lidé, kteří se nechávají očkovat.

Napadání jako byznys

Trend organizovaného konfrontování nebo až napadání očkujících zdravotníků lidmi, kteří vakcínu odmítají, potvrzuje i analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca, který aktivity těchto skupin monitoruje na sociálních sítích. „Chodí takto natáčet i lidi ve frontách, konfrontují lékaře, žádají je, ať jim dají příbalové letáky k vakcínám, a za tato živá vysílání chtějí peníze od svých diváků,“ shrnuje Máca. Podtrhuje, že jde skutečně často vyloženě o výdělečné aktivity.

Křičí sprostě, říkají zdravotníkům, že jsou vrazi. Ta agrese, kdy na vás zvyšují hlas, vyvolává atmosféru strachu, nevíte, jestli v příštím kroku nepoužijí fyzickou sílu.
Jindřich Vobořil, Podané ruce

„Oni jenom potřebují vydělat peníze a tím honěním se za počty zhlédnutí na sítích to celé graduje. Stylizují se do role obětí, kdy se nechávají vyhazovat ostrahou a podobně,“ dodává Máca.

Podle analytika by se proto měla společnost vedle obsahu různých dezinformací zaměřovat i na lidi, kteří je aktivně rozšiřují.

Aktualizace: Do článku jsme doplnili reakci jedno z účastníků incidentu na pražském Hlavním nádraží.

Reklama

Doporučované