Hlavní obsah

K Havlovi na chalupu jsem jezdil od svých 16 let, vzpomíná autor legendárního inzerátu

Bonus pořadu Šťastné pondělí: Setkání betlémáře Petra Rýgra s prezidentem Václavem Havlem.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Co dnes dělá Petr Rýgr, muž, který před 30 lety převezl a naštval soudruhy nejen v Rudém právu?

Článek

Už přes 30 let vyrábí v Přibyslavi u Náchoda Petr Rýgr proslulé betlémy. Jen se jim dříve nesmělo oficiálně říkat betlémy, ale po komunisticku „soubor figurek s lidovými motivy“. A každou cínovou figurku musela nejprve schválit krajská kulturní komise, než se do ní mohl ve své dílně vůbec pustit.

Skromný muž z podhůří Orlických hor způsobil na sklonku totality naprostou senzaci. Do Rudého práva, hlavních novin komunistické propagandy, dostal inzerát, v němž přál k narozeninám Václavu Havlovi, lídrovi disentu.

Dokázal překonat dobovou cenzuru a ve společenské rubrice 7. října 1989 vyšel nenápadný inzerát s přáním Ferdinandu Vaňkovi s Havlovou fotografií. Jméno pochází z Havlovy hry Audience a mělo skrýt gratulaci právě pro dramatika, za pár měsíců už prezidenta.

Rýgr se s Havlem znal už od svých 16 let, kdy k němu začal jezdit na chalupu na Hrádeček. „On mě vždy přijal a byl rád za každého, kdo se ho nebojí. A nebojí se k němu projít estébáky střeženou brankou. Chodil jsem si k němu půjčovat knihy. Já ho měl hrozně rád, protože Havel měl charisma, byl otevřený, zároveň intelektuál i lidový člověk,“ říká dnes Rýgr.

Přání k narozeninám se tehdy stalo senzací. Mluvilo se o něm i ve vysílání Svobodné Evropy i v Hlasu Ameriky, psaly o něm západní noviny – a Rudé právo bylo v Československu beznadějně vyprodané.

Ač sám Havel později označil zveřejnění inzerátu za jistý zlom, Petr Rýgr jej dodnes skromně označuje jako „poťouchlost“. „My jsme se spíš s manželkou tehdy báli, že si toho nikdo nevšimne a bude to vyhozených 460 korun za inzerát,“ směje se.

V úvodním videu se můžete podívat mimo jiné i na to, jak si Petr Rýgr uspořádal představení hry Audience na své zahradě a sám si v ní zahrál Ferdinanda Vaňka.

Satirický pořad Jindřicha Šídla Šťastné pondělí vysílá Televize Seznam v premiéře každé pondělí od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované