Hlavní obsah

K Ústavnímu soudu míří další stížnost. Žádá obnovit farmářské trhy

Foto: PCT

Farmářské trhy v Praze v době své největší slávy před nástupem koronaviru.

Reklama

Více než padesát senátorů podepsalo další ústavní stížnost proti opatřením, která zavedla kvůli koronaviru Babišova vláda.

Článek

K Ústavnímu soudu zamíří další stížnost skupiny senátorů na jedno z nařízení vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) proti pandemii koronaviru.

Tentokrát chtějí zrušit opatření, kvůli kterému nemohou fungovat v Česku farmářské trhy. Pod ústavní stížnost se podle jejího iniciátora pirátského senátora Lukáše Wagenknechta podepsalo 57 z 81 senátorů.

„Zákaz farmářských trhů vnímám jako jedno z nejvíce nesmyslných opatření vlády. Čerstvou zeleninu a ovoce od českých farmářů prodávané na čerstvém vzduchu se prodávat nesmí, ale v hypermarketu jede prodej stejného zboží bez přestávky,“ řekl pro Seznam Zprávy Wagenknecht.

Podle nařízení, které Babišova vláda přijala a senátoři ho nyní chtějí u soudu napadnout, se zakazuje veškerý prodej na trzích. Výjimku mají jen takzvané pojízdné prodejny zajišťující prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možno toto zboží koupit v jiném obchodě.

Advokát Jindřich Lechovský, který ústavní stížnost pro skupinu senátorů zpracoval, přitom v dokumentu mimo jiné uvádí, že k šíření onemocnění covid-19 dochází převážně v interiérech. Nikoliv venku.

„Přístup vlády, kdy prodej v exteriérech zcela zakázala, zatímco prodej obdobného zboží v interiérech má výslovnou výjimku, je zcela nelogický,“ napsal Lechovský v návrhu stížnosti, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici.

Dále také upozorňuje, že je nařízení diskriminační.

„Zákazem trhů tak dochází, a to bez jakýchkoliv objektivních podkladů a racionálních důvodů, k omezení, reálně však až znemožnění podnikání jedněm osobám, zatímco jiným toto znemožňováno není,“ píše se v dokumentu.

Kvůli uzavření trhů také Asociace farmářských tržišť na začátku března napsala vládě dopis.

„Pokud se farmářské trhy brzy neotevřou, hrozí, že už se neotevřou nikdy, protože na nich jednoduše nebude mít kdo prodávat,“ uvedl předseda asociace Jiří Sedláček.

Toto pondělí přitom ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) navrhl vládě, aby farmářské trhy začaly fungovat. Jenže Ministerstvo zdravotnictví v čele s ministrem Janem Blatným (za hnutí ANO) jejich uvolnění zamítlo, aniž by o věci Babišův kabinet hlasoval.

Další stížnost podali senátoři už loni v listopadu. Tehdy se jim nelíbilo, že vláda uzavřela celou řadu malých obchodů. Dalším ale dala výjimku. A podle senátorů také docházelo k diskriminaci.

Ústavní soud jim dal nakonec letos v únoru za pravdu. Vadil mu například výběr prodejen, které zůstaly otevřeny a které musely být zavřeny.

Zavřeny byly třeba třeba prodejny obuvi, oblečení, nábytku nebo prodejny elektro s nabídkou praček a lednic nebo počítačů, které jsou v době vládních omezení potřebné pro on-line práci z domova nebo výuku dětí. Ale květinářství nebo železářství byla otevřená.

Reklama

Doporučované