Hlavní obsah

Hrozí, že už nikdy neotevřeme, říkají trhovci

Foto: Unsplash

Farmářské trhy jsou kvůli epidemii zakázané.

Reklama

V supermarketech si lidé potraviny nakoupit mohou, farmářské trhy jsou však kvůli epidemickým opatřením zakázané. Bojuje proti tomu asociace trhovců. Žádá po vládě výjimky, jinak prý hrozí, že trhy definitivně zaniknou.

Článek

Organizátoři farmářských trhů se téměř rok potýkají s omezeními a zákazy prodeje. Jejich asociace teď po vládě žádá udělení výjimky pro prodej potravin. Zatímco ve Vídni či Berlíně farmářské trhy fungují téměř normálně, v Česku jsou úplně zakázané.

„Od začátku epidemie se cítíme být diskriminováni. Zatímco všichni prodejci potravin – ať už jde o malé večerky, nebo hypermarkety – mají otevřeno bez omezení, provoz farmářských trhů musel být několikrát ukončen,“ řekl předseda Asociace farmářských trhů Jiří Sedláček. Vládě už farmáři poslali několik otevřených dopisů.

Členové kabinetu přitom nemají jednotný názor. Zatímco Ministerstvo zemědělství farmáře podporuje, Ministerstvo zdravotnictví zákaz trhů hájí. Odůvodňuje jej co největším snížením mobility a sociálních kontaktů.

„Z tohoto důvodu vláda rozhodla mimo jiné o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje a poskytování služeb v provozovnách s výjimkami definovanými a náležitě odůvodněnými v příslušných opatřeních,“ sdělila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Vláda tedy odůvodňuje zákaz prodeje na trzích tím, že i když jde o venkovní prodej, shromažďuje se na malém prostoru mnoho lidí, kteří by se jinak nepotkali, což podporuje další šíření epidemie.

Podle Sedláčka zákaz tržního prodeje poškozuje velkou skupinu producentů, především rodinné farmy. „Farmářské trhy jsou pro většinu našich prodejců jediným místem, kde mohou prodávat své produkty. Pokud se trhy brzy neotevřou, hrozí, že už se neotevřou nikdy, protože na nich jednoduše nebude mít kdo prodávat,“ míní Sedláček. Pořádá pražské trhy Náplavka, Heřmaňák nebo Kubáň.

Současná situace je složitá například pro Radku Šťastnou, která se svým manželem provozuje zeleninovou farmu. „Je to pro nás velký problém, protože jsme kvůli uzavření restaurací a hotelů zcela závislí na trzích. Museli jsme značně omezit produkci a otevřeli jsme si stánek, kde se snažíme naši zeleninu prodat,“ uvedla.

Podobně je na tom i provozovatel mlékárny Krasolesí David Kolman. „Trhy jsou pro nás jedna ze základních odbytových platforem. Když navíc nefunguje gastronomie, tak máme problém naše zboží prodat, proto jsme museli snížit výrobu. Máme sice vlastní malý obchod a zásobujeme maloobchod, ale ani to nedokáže plně nahradit výpadek příjmů,“ řekl.

Asociace se ve svých prohlášeních odvolává na odborníky, kteří tvrdí, že je prodej potravin na čerstvém vzduchu bezpečnější než v klimatizovaných kamenných prodejnách. „Uzavřená místnost s infikovaným člověkem je riziková. Čím déle někdo vydechuje virus do vzduchu, tím více ho tam je. Z toho vyplývá, že uzavřené obchody s velkým množstvím lidí jsou rizikovější. Venku fouká vítr, svítí slunce a virus se nemůže tak koncentrovat,“ potvrdila rovněž vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry Ruth Tachezy.

Farmáře podporuje i Ministerstvo zemědělství. „Na jednání vlády se při nastavování opatření zasazovalo o to, aby byl prodej potravin na trzích umožněný jako v předchozích obdobích. Bylo nicméně rozhodnuto o dočasném uzavření farmářských tržišť, a to i s ohledem na zimní sezónu. Na dalších jednáních vlády budeme prosazovat znovuotevření tržišť,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Chceme kompenzace

V aktuálním otevřeném dopise organizátoři trhů požadují po vládě při zachování zákazu finanční kompenzace, „anebo budete plně kompenzovat ušlé tržby, a to nejen nám pořadatelům, ale i řadě rodinných farem, výrobcům, zpracovatelům a podobně,“ stojí ve výzvě.

„Pro kompenzaci poklesu příjmu v důsledku omezení proti šíření koronaviru jsou schváleny podpůrné programy Ministerstva průmyslu a obchodu. Pokud organizátoři nebo prodejci splňují jejich podmínky, mohou samozřejmě o podporu požádat,“ reagoval Bílý z Ministerstva zemědělství.

V okolních zemích je situace s prodejem potravin na trzích odlišná. Například obyvatelé Berlína nebo Vídně si tam nakoupí i při pandemii. V hlavním městě Německa pro farmářské trhy platí stejná omezení jako pro maloobchod, což požadují i čeští organizátoři.

„Pokud by to záviselo na mně, viděl bych rád farmářské trhy s prodejem potravin v Praze otevřené. Ale jedná se o vládní opatření, které vedení města nemůže ovlivnit,“ sdělil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Provoz farmářských trhů je od začátku pandemie limitovaný hygienickými opatřeními a několikrát byl i úplně zakázaný. V říjnu minulého roku premiér Andrej Babiš (ANO) kritizoval ve svém videu na sociálních sítích velký počet lidí na farmářském trhu na pražské Náplavce. Od poloviny února jsou farmářské trhy zakázané, což má podle posledního usnesení vlády trvat minimálně do 21. března.

Reklama

Doporučované