Hlavní obsah

Kaczyński chce po Němcích odškodnění za druhou světovou válku. Berlín řekl ne

Německo odmítlo odškodnit Poláky za rozbombardovaná města.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Německo odmítá jednat s Polskem o odškodnění za druhou světovou válku. Požadavek vznesl šéf polské vládnoucí strany Jaroslaw Kaczyński.

Článek

Německo vylučuje jednání s Polskem o odškodnění za druhou světovou válku, jak požaduje šéf vládnoucí strany Jaroslaw Kaczyński považovaný i bez jakékoliv ústavní funkce za klíčového hráče na polské politické scéně. O odmítavé reakci Berlína informoval list Rzeczpospolita pod snímkem trosek Varšavy zničené nacisty během potlačování povstání, jehož vypuknutí před 73 lety si Poláci v úterý připomínají.

Kaczyński minulý týden v rozhlasovém rozhovoru odvysílaném katolickou stanicí Radio Maryja ohlásil, že se „polská vláda připravuje na historický protiútok". Podle politika jde jak o „obří částky", tak o to, že se Německo po mnoho let zbavuje odpovědnosti za druhou světovou válku. Kaczyński přislíbil, že na podzim bude parlament projednávat návrh zákona umožňujícího vybudovat efektivní a vůči státu loajální diplomacii, která se bude věnovat i odškodnění.

Německá vláda se ale do vyjednávání s Poláky pouštět nehodlá. „Z hlediska finančního, morálního i politického je věc uzavřená," dozvěděl se list od vládních zdrojů v Berlíně. Podle německého názoru se totiž Polsko již opakovaně nároků na reparace a odškodnění zřeklo: Nejprve v roce 1953, pak v roce 1970 při uzavření smlouvy o německém uznání polské západní hranice na Odře a Nise, jakož i při potvrzení polské hranice při sjednocování Německa na přelomu let 1989 a 1990 a nakonec v roce 2004, kdy Sejm, dolní komora polského parlamentu, odpověděl na požadavky vysídlených Němců.

V Německu si podle deníku myslí, že Kaczyński vážně nepočítá s vyplacením odškodnění, ale hlavně se snaží získat sympatie voličů v okamžiku, kdy spor s prezidentem Andrzejem Dudou hrozí rozbitím vládního tábora. Podle Berlína jde o špatnou strategii, která může pokazit dobře se rozvíjející vztahy mezi oběma státy. Znepokojení je o to větší, že Kaczyński při této příležitosti kritizoval gdaňské muzeum druhé světové války, které podle jeho názoru přistoupilo na německou interpretaci dějin a představuje „dárek" bývalého premiéra Donalda Tuska kancléřce Angele Merkelové.

Rzeczpospolita poznamenala, že spor s Německem začíná v okamžiku, kdy do rozhodující fáze vstupuje procedura, spuštěná Evropskou komisí proti Polsku kvůli porušení zásad právního státu. Až dosud se Německo tento spor mezi Bruselem a Varšavou snažilo zmírňovat.

Polsko by se mohlo odškodnění od Německa domáhat u Mezinárodního soudního dvora v Haagu, připomněl závěrem polský deník. Před dvěma lety se přitom řecká vláda dožadovala od Německa obří sumy 279 miliard eur za druhou světovou válku, ale nezískala nic, ani ústupky Berlína v jednáních o záchraně před bankrotem.

Reklama

Související témata:

Doporučované