Hlavní obsah

Kalamita v Čechách. Povodně na Moravě, kde stoupaly řeky. Bečva se rozlila z koryta

Kalamita odřízla od proudu domácnosti v jižních Čechách.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Na jihu Čech byly kvůli sněhové vánici zavřené silnice, na Moravě stoupaly hladiny řek. Lidé zůstali bez proudu.

Článek

Část České republiky zasáhla v pátek kalamita. Doprava kolabovala nejvíce na silnicích v Jihočeském kraji a na severní Moravě. Silnice byly uzavřené kvůli popadaným stromům, lidé zůstali na některých místech bez elektřiny.

„Trvalé sněžení by mělo ustávat už v průběhu pátečního večera. V noci na sobotu by mělo být stále ještě oblačno až zataženo, na východě území pak místy déšť. Na jihu Čech by tak měly srážky pomalu ustávat,” řekl pro Seznam Zprávy mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. „Sněžit bude pouze ve vyšších polohách, v sobotu už by se mělo začít vyjasňovat,” dodal.

Páteční vývoj počasí jsme sledovali on-line:

22:20 - Bečva se rozlila z koryta

V Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji stoupaly po nočním vytrvalém dešti hladiny řek. Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, byl přes den vyhlášen na Polančici v Ostravě a vpodvečer ho dosáhla také Bečva v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. Podle hasičů se na některých místech řeka rozlila z koryta. Hladina Bečvy však již po 20 hodině pomalu přestala stoupat. Na řece Moravě je naopak situace stabilizovaná.

21:20 - Na jihu Čech zůstávají domácnosti bez elektřiny

V Jihočeském kraji zůstávají po kalamitě bez elektřiny desítky domácností. Bez energie jsou hlavně lidé v obci Světlík na Českokrumlovsku. Distribuční společnost E.ON věří, že do sobotního rána budou všechna obytná místa opět připojena k elektřině.

20:00 - Hrozí, že Petrůvka a Opava vytopí domy

Třetího stupně může v nejbližších hodinách dosáhnout i Petrůvka v Petrovicích u Karviné a Opava v Držkovicích. Hrozí, že voda vytopí některé nemovitosti. Petrůvka se navíc už na dvou místech z koryta částečně vylila. Podle aktuálního přehledu Povodí Odry nyní v Moravskoslezském kraji kromě jednoho třetího stupně platí ještě sedm druhých stupňů povodňové aktivity a na více než 20 místech byl vyhlášen první stupeň.

19:50 - Severu Slovenska hrozí povodně

V Žilinském kraji na severu Slovenska u hranic s Českou republikou hrozí povodně, na řece Kysuca zde platí třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Nejvážnější je situace v Žilině, Kysuckém Novém Mestě, Bytči a Čadci. Problémy jsou také v okolí Liptovského Mikuláše, především pak Demänovská Dolina. „Kvůli vytrvalému dešti hrozí vylití Demänovky z koryta. Hasiči jsou na místě a situaci sledují, také staví bariéry z pytlů s pískem."

19:40 - V Teplicích nad Bečvou byl vyhlášen stav ohrožení

Řeka Bečva v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku dosáhla dnes vpodvečer třetího povodňového stupně. Hladina však již pomalu přestala stoupat a směřuje ke kulminaci. V Dluhonicích a v Přerově dosáhla řeka druhého povodňového stupně.

18:50 - Bečva překročí třetí povodňový stupeň

Na Přerovsku a v Teplicích nad Bečvou hladina řeky stále stoupá, v nejbližších hodinách překročí podle meteorologů třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. 

18:40 - Pohotovost pro Břeclavsko a Hodonínsko

Český hydrometeorologický ústav aktuálně doplnil také povodňovou pohotovost pro Břeclavsko a Hodonínsko v Jihomoravském kraji do nedělního poledne.

18:30 - Zlínský kraj hlásí vysoký stupeň nebezpečí

Povodňová pohotovost nově platí pro celý Zlínský kraj a nadále také pro Přerovsko v Olomouckém kraji a většinu Moravskoslezského kraje, a to až do sobotních 14:00. Meteorologové v aktuální výstraze zrušili nízký stupeň nebezpečí - povodňovou bdělost - pro Plzeňský kraj a Bruntálsko v Moravskoslezském kraji. Nadále ale zůstává v platnosti bdělost pro Opavsko. Zrušeno bylo také varování před vydatným deštěm pro Moravskoslezský kraj.

17:35 - Bečva se vylila z koryta, voda zaplavuje okolí

Na Přerovsku se již podle hasičů na některých místech voda rozlila z koryta. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové zatopila voda na Přerovsku místní hřiště v Ústí, komunikaci mezi Hustopečemi nad Bečvou a Němeticemi na Vsetínsku a cyklostezku mezi Hranicemi a místní částí Rybáře. Hasiči mají již za sebou i řadu zásahů, uvolňovali koryta, jezy i propusti a ze zatopené silnice vyprošťovali u Hustopečí uvízlé auto. Bečva na Přerovsku zřejmě v nejbližších hodinách dosáhne nejvyššího stupně povodňové aktivity a řeka Morava ve Strážnici ho překročí v sobotu.

15:04 - Řeky na severu Moravy

V Petrovicích u Karviné hrozí, že se voda z říčky Petrůvky rozlije do zahrad a sklepů. Situace se může podobně dramatizovat i v korytu řeky Opavy na Opavsku. Třetí povodňový stupeň a ohrožení domů ještě hrozí v Držkovicích. Podle aktuálního přehledu Povodí Odry nyní v Moravskoslezském kraji kromě jednoho třetího stupně platí ještě šest druhých stupňů povodňové aktivity a na 28 místech byl vyhlášen první stupeň.

14:50 - Bez proudu až do soboty

Bez elektřiny se v jižních Čechách ocitlo víc než 10.000 domácností, ráno jich bylo téměř 20.000. Některým se dodávky mohou obnovit až v sobotu, uvedla společnost E.ON. Firma postupně odstraňuje poruchy způsobené mokrým sněhem, který láme stromy a větve. Nesjízdné silnice ale situaci komplikovaly také energetikům. Nejvíc poruch měli hlášeno na Českokrumlovsku a Prachaticku.

14:30 - Bečva stoupá

Hladina řeky Bečvy na Přerovsku podle očekávání stoupá, v Teplicích nad Bečvou dosáhla druhého povodňového stupně, v Dluhonicích je první povodňový stupeň. Na obou místech hladina stále roste, kulminace se očekává ve večerních či nočních hodinách. ČTK to dnes řekla hydroložka z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Alena Tížková. Důvodem vzestupu hladin je vydatný déšť v Beskydech. Na řece Moravě je naopak situace stabilizovaná, hladina zde dosud žádného povodňového stupně nedosáhla, zjistila ČTK.

12:45 - Situace v Jeseníkách se zlepšuje 

Po ranní kalamitě způsobené hustým sněžením se situace v Jeseníkách zlepšuje. Sněžení ustalo a většina silnic je už sjízdných. Na Jesenicku a Šumpersku od noci napadlo zhruba deset centimetrů sněhu.

11:49 - Na Zlínsku stoupají hladiny řek

Hladiny řek ve Zlínském kraji po nočním vydatném dešti stoupají. Druhého stupně povodňové aktivity dosahuje nyní Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích a Bystřička u stejnojmenné vodní nádrže. První stupeň platí na dalších deseti místech, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Hasiči ve Zlínském kraji od rána kvůli vodě měli tři desítky zásahů. Ve Zlíně nyní platí první stupeň povodňové aktivity, hladina Dřevnice je ve výšce 170 centimetrů. Strážníci monitorují i její přítoky.

11:00 - Dopravu na Vysočině nadále komplikují popadané stromy

Hasiči zasahovali na Vysočině od dnešního rána u více než 30 událostí. Policie přijala oznámení o 14 dopravních nehodách, při nichž byli zraněni tři lidé.

Hasiči odstraňovali nejvíce popadaných stromů na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku. Některé silnice byly kvůli popadaným stromům neprůjezdné.

Na Vysočině je zataženo a může pršet, teploty se pohybují jeden až tři stupně nad nulou. Meteorologové upozorňují na to, že déšť se sněhem nebo sněžení se v polohách nad 500 metrů může na Vysočině vyskytovat i v noci na sobotu, kdy teploty opět klesnou k nule.

10:21 - Sníh na Šumavě

Na Šumavě sněží od čtvrtečního večera, silničáři jsou v terénu. Žádná silnice ale zatím nemusela být uzavřena, větší problémy s popadanými stromy nebo větvemi nehlásí ani hasiči.

Ve zbytku Plzeňského kraje jsou přeháňky převážně dešťové. Zatímco v sousedních jihočeských okresech silničáři bojují s přívaly sněhu a popadané větve a stromy zatarasily silnice a zastavily i vlaky, v západočeské části Šumavy je situace klidnější.

10:19 - Jeseníky hlásí dopravní kalamitu

Husté sněžení zasáhlo i Jeseníky. Dopravní kalamita postihla mnoho úseků silnic, které jsou nesjízdné. Podle policejního mluvčího Petra Piňose spadly na některé cesty stromy a řidiči musejí počítat i se závějemi. Policie nabádá motoristy, ať se na sever Olomouckého kraje pokud možno nevydávají.

Na Jesenicku a Šumpersku od noci napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Na Jesenicku se sníh drží na vozovkách i v nižších polohách od 200 metrů. Problémy mají kamiony i osobní auta na letních pneumatikách, nákladní auta v kopcích stojí.

9:31 - Na jihu Čech jsou bez proudu tisíce lidí 

Přes 10.000 domácností v jižních Čechách je bez proudu, některé bez něho mohou být i v sobotu. Nejhorší je situace v okolí lipenské přehrady.

Bez proudu jsou lidé v jihozápadní části Prachaticka, v jižní části okresu Strakonice, v okrese Český Krumlov v okolí Lipna, Dolního Dvořiště, Vyššího Brodu, Frymburku a v Černé v Pošumaví, dále v jižní části okresu České Budějovice s přesahem ke Kaplici a Benešovu nad Černou. Energetikům komplikují práci nesjízdné silnice.

8:18 - Na jihu Čech je vyhlášen kalamitní stav

Jihočeská policie vyhlásila kalamitu brzy nad ránem. Kvůli popadaným stromům musela zcela uzavřít silnici z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví, z Prachatic do Vitějovic, z Dolního Dvořiště do Lipna, z Frymburka do Větřní a Černé v Pošumaví. Pro kamiony uzavřela vozovky z Frymburka do Dolního Dvořiště a z Větřní do Světlíka. „Museli jsme zastavit provoz, protože je to neprůjezdné kvůli popadaným stromům a vyšší vrstvě sněhu, která leží na komunikacích," řekl ČTK v půl šesté ráno mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Silničáři poslali do terénu sypače a traktory. Hasiči od půlnoci do sedmé hodiny ranní vyjížděli 120krát, odstraňovali stromy spadlé kvůli těžkému sněhu. Nemají hlášená žádná zranění osob nebo pády stromů na domy.

8:07 - Deště a povodně na severu Moravy

V Moravskoslezském kraji stoupají po nočním vytrvalém dešti hladiny řek. Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, platí na Polančici v Ostravě, druhý například na řece Opavě. Na dvou dalších místech, v Držkovicích na Opavsku a Kozlovicích na Frýdecko-Místecku, platí na řece Opavě a na Ondřejnici druhý povodňový stupeň, tedy stav pohotovosti. Na 16 dalších místech platí první stupeň.

8:01 - Zastavené vlaky

Stromy spadly i na některé šumavské železniční tratě určené pro osobní přepravu. „Nejezdí se Rybník - Lipno, Vimperk - Bohumilice, Prachatice - Husinec a Volary - Zbytiny," řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka by se na nich měl provoz obnovit do 9:00. „Autobusovou dopravu se bohužel nepodařilo zajistit vzhledem k tomu, že jsou nesjízdné silnice," řekl Joklík.

Několik set domácností v jižních Čechách je bez proudu, problémy má energetická společnost E.ON podle mluvčího Vladimíra Váchy na Prachaticku a Českokrumlovsku. Nejhorší situace je v okolí lipenské přehrady. „Odstranění záleží na počasí, pracujeme na tom, ale pokud nepřestane sněžit, tak budou poruchy pokračovat," řekl ČTK Vácha.

7:54 - Vysočina: nový sníh

Sněžení ztěžuje dopravu také na Vysočině, místy nemohou vyjet kamiony a autobusy. Největší problémy způsobuje sníh na Jihlavsku a na Žďársku, staly se i dopravní nehody. Na vozovkách leží do tří centimetrů sněhu. Husté sněžení komplikuje dopravu také na Šumpersku a Jesenicku. Napadlo tam až deset centimetrů mokrého sněhu, kamiony stojí v kopcích, problémy mají i osobní auta na letních pneumatikách. Sněží i v Královéhradeckém kraji a na mnoha místech Pardubického kraje. Na Svitavsku napadlo za hodinu až pět centimetrů sněhu. I tady komplikují dopravu auta uvízlá v kopcích.

Reklama

Související témata:

Doporučované