Hlavní obsah

Kalifornie legalizovala konopí. Lidé čekali od rozbřesku v dlouhých frontách

Kalifornie se stala největším světovým trhem s konopím pro rekreační účelyVideo: AP

 

Reklama

Marihuanu v Kalifornii můžou legálně užívat lidé starší 21 let. U sebe mohou mít 28 gramů a doma lze pěstovat až šest rostlin konopí. Legalizaci lidé schválili v referendu v roce 2016.

Článek

Nejlidnatější americký stát Kalifornie je od začátku roku největším světovým trhem s konopím pro rekreační účely. Od pondělních brzkých ranních hodin se před obchody s příslušnou licencí začaly tvořit fronty. Povolení dostalo jen 90 obchodů, většina z nich je ve velkých městech a jejich okolí, například v San Diegu, Santa Cruz, v okolí San Franciska a Palm Springs.

K dostání ale nebude zpočátku marihuana například v Los Angeles a přímo v San Francisku, neboť místní úřady nestihly schválit potřebné vyhlášky, na základě kterých by se mohly začít vydávat licence nutné pro prodej.

Legálně užívat marihuanu pro rekreační účely mohou osoby starší 21 let. Je povoleno držet až 28 gramů drogy a doma pěstovat až šest rostlin marihuany. Legalizaci občané nejlidnatějšího amerického státu schválili v referendu, které se konalo předloni v listopadu spolu s prezidentskými volbami, v nichž zvítězil Donald Trump.

„Je to něco, na co jsme vždycky čekali,“ řekl agentuře AP Johnny Hernandéz, tatér z města Modesto. „Může to pomoci tolika lidem a neexistuje důvod, proč bychom se o to neměli podělit,“ dodal a vyjádřil naději, že legalizace rekreačního užívání marihuany v Kalifornii přispěje k odstranění stigmatu, které podle něj na droze stále lpí. „Lidé by si mohli uvědomit, že tráva není špatná. Mnoha lidem pomáhá,“ uvedl Hernandéz.

Prodávat marihuanu pro rekreační účely je kromě Kalifornie povoleno i v Coloradu, Oregonu, Washingtonu, Nevadě a na Aljašce; v Massachusetts a Maine by měl prodej začít v průběhu tohoto roku. Podle agentury Reuters tak v amerických státech, kde je možné marihuanu pro rekreační účely kupovat, nyní žije každý pátý Američan.

Ve Spojených státech je na federální úrovni marihuana nelegální a lékařské konopí lze užívat ve 29 státech USA. Pro lékařské účely se smí marihuana v Kalifornii prodávat již od roku 1996.

Reklama

Doporučované