Hlavní obsah

Kalkulátor má předejít blokování lůžek čekajících na covidové pacienty

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice budou vědět 14 dnů dopředu, kolik lůžek pro lidi s onemocněním covid-19 budou potřebovat.

Reklama

Předejít situaci z jara, kdy nemocnice držely prázdná lůžka pro koronavirové pacienty, kteří nikdy nepřišli, má nový kalkulátor, který připravuje Ministerstvo zdravotnictví. Chce tak co nejméně omezit plánované operace.

Článek

Skloubit péči o pacienty s onemocněním covid-19 s naplánovanými zákroky, které vyžadují hospitalizaci, má nový kalkulátor, který chce Ministerstvo zdravotnictví představit příští týden. Bude pracovat s předpověďmi počtu lidí s onemocněním covid-19, kteří budou potřebovat hospitalizaci.

„Je tady jasný plán, jakým bude kapacita lůžek postupně narůstat. Kalkulátor vychází z údajů, které máme. A ukazuje nám, v jakých odstupech nemocný člověk potřebuje nemocniční péči. Tedy s jakým odstupem od diagnózy potřebuje lůžko v nemocnici a s jakým odstupem ventilaci,“ vysvětlil nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle této předpovědi by měly nemocnice s předstihem 14 dnů vědět, na jakou nálož pacientů se mají připravit.

Kalkulátor má být podle Prymuly přesný na dva týdny dopředu. Ministerstvo by dokázalo čísla udělat až do konce října. „Tam už to ale nemá smysl, protože tam jsou obrovské odchylky,“ podotkl ministr.

Podle Romana Prymuly je nyní v základním opatření jeden tisíc lůžek s ventilátory a dalších 6 tisíc standardních - vybavených kyslíkem. „Nyní jsou samozřejmě zapojena do běžné péče. Nemocnice budou muset mít informaci alespoň týden dopředu, aby byly schopny je připravit,“ naznačuje plán.

Kalkulátor má předejít tomu, aby došlo k situaci z jara letošního roku, kdy nemocnice vyčleňovaly spousty lůžek pro takzvané covidové pacienty, kteří však nepřišli. Utrpěli tím především ti, kterým kvůli nedostatku lůžek byly odsunuty naplánované operace. „Lůžka se nyní budou uvolňovat postupně, abychom byli schopni je plně využít a minimalizovali jsme dopady na jiné diagnózy,“ popsal Prymula.

Ministerstvo do kalkulátoru zahrne čísla z celé České republiky, předpovědi z něj však budou vypadávat pro jednotlivé nemocnice v zemi. V plánu je také to, že nemocnice, které doposud o covidové pacienty nepečují, převezmou část pacientů vytížených zařízení, aby se v nich uvolnila další kapacita.

Reklama

Doporučované