Hlavní obsah

Kam investují největší hráči na trhu?

První díl pořadu Byznys Index s Rastislavem Veličem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fondy soukromého kapitálu (private equity) patří i v Česku k největším hráčům na trhu. Do čeho investují a jak na jejich strategiích můžete vydělat i vy? Hlavní téma aktuálního dílu Byznys Indexu doplní výhled kurzu koruny pro letošní rok a prostor dostanou také investice do automobilů.

Článek

Fondy soukromého kapitálu, takzvané private equity, patří i v Česku k největším hráčům na trhu. Odkud přicházejí, kdo a co všechno se může stát jejich kořistí a jak s nimi nebo na jejich strategiích můžete vydělat i vy? Svůj pohled nabídl ve studiu Seznamu v pasáži Burzovního paláce Rastislav Velič, spoluvlastník investiční společnosti Arca Capital.

Fondy soukromého kapitálu pracují s penězi běžných investorů. Snaží se nashromáždit větší obnos a ten investovat do zajímavých projektů.

Finanční skupiny, které tímto soukromým kapitálem disponují, jsou v Česku a na Slovensku podle Rastislava Veliče v některých souvislostech vnímány téměř až hanlivě, ve skutečnosti ale představují kapitalismus v ryzí podobě. „Snažíme se o maximální zisk v situacích, které se objevují na trhu,“ říká.

Nejen česká ekonomika je v závěrečné fázi hospodářského cyklu, a hodně investorů má proto strach, zda již nekupují příliš draze. „Je relativní, co je dnes drahé. Otázka je, kam potenciální akviziční cíl zařadit a jak z něj vytěžit další synergie. Jiné ceny platíme za startupy v oblasti aplikací pro mobilní telefony, jiné za firmy v potravinářském odvětví,“ popisuje práci s oceněním firem Velič.

Minerální vody a obnovitelné zdroje jako investice

V rámci odvětví, v nichž se investiční skupina Arca Capital aktivně pohybuje, zaujme například balená minerální a ochucená voda (skupina vlastní například Ondrášovku nebo Karlovarskou Korunní). Podle Veliče jde o sektor v Česku již velkými hráči velice zkoncentrovaný, a ačkoli to tak nemusí vypadat, marže se v něm pohybují na nízké úrovni.

Dalším velkým investičním tématem (nejen) pro fondy soukromého kapitálu jsou obnovitelné zdroje, které budou nejdůležitějším prvkem budoucího evropského energetického mixu. Proto by se investoři měli zajímat o projekty v této oblasti, jakkoli i zde je namístě obezřetnost. „Když chcete například investovat do bioplynové stanice tak, aby z ní byla zisková investice, je potřeba získat dotaci a mít jasno o cenách a logistice dodávek surovin potřebných pro její provoz,“ vysvětluje byznysmen, jehož investiční skupina v tomto odvětví podniká.

Investiční nápady se velká česko-slovenská finanční skupina snaží zabalit do fondů pro kvalifikované investory, které jsou pak dostupné pro investory se vstupním kapitálem od jednoho milionu korun. „Snažíme se, aby investoři v našich fondech nikdy neprodělali. Posledních deset let je důkazem toho, že to jde,“ uzavírá Rastislav Velič z investiční skupiny Arca Capital.

Druhý díl pořadu Byznys Index s Rastislavem Veličem.Video: Seznam Zprávy

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den od 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované