Hlavní obsah

Hlavní analytik Hradu: Miloš Zeman není arogantní, čekám od něj zadání pro druhé období

Výzva: Roman Lipták.

 

Reklama

Roman Lipták, volební stratég Miloše Zemana a hlavní analytik Hradu, je hostem Výzvy Jiřího Kubíka.

Článek

Bývalý programový ředitel Slovenské televize, bývalý manažer televize Markíza a také někdejší pracovník několika reklamních agentur se letos podílel už na druhé úspěšné volební kampani Miloše Zemana.

Spolupracovat začali v roce 2012, kdy si Roman Lipták chtěl v roli poradce vyzkoušet první přímé prezidentské volby v České republice. S těmi slovenskými už měl zkušenost: v roce 1999 pomohl ke zvolení Rudolfu Schusterovi, který tehdy porazil mimo jiné Vladimíra Mečiara.

„Obhajovat ve volbách pozici je vždycky těžší než dosáhnout prvního vítězství,“ řekl Roman Lipták v souvislosti s volební strategií týmu Miloše Zemana.

„Čekali jsme, že cokoliv použijeme před druhým kolem, tak bude označeno za špínu. Ale když se objektivně podíváte na průzkumy, vidíte, že uprchlická otázka je pro lidi objektivně důležitá,“ řekl Roman Lipták na otázku, proč Zemanův tým vytáhl imigrantské téma v kampani.

„Pro nás největší změnou byla změna názoru pana prezidenta jít do televizních duelů. Tomu jsme pak přizpůsobili naši práci. Bylo to ale jeho rozhodnutí,“ uvedl Lipták.

Prezidentovy jízdy do krajů označil za splnění slibu, že bude v kontaktu s občany: „Miloš Zeman jen splnil předvolební slib.“

Miloš Zeman podle Liptáka patří k posledním politikům, kteří ještě dokážou naplnit náměstí při mítinku. „A zvládá i prostředí, které mu není přátelsky nakloněno,“ uvedl.

Na otázku, zda prezident působí arogantně a nerad jedná s lidmi, kteří s ním nesouhlasí, odpověděl Lipták jednoznačně: „Ne.“ Zeman podle něj za sebou zanechá unikátní politické dílo jako jedna z výrazných postav polistopadového vývoje. „Ale zadání pro druhé prezidentské období ještě neznáme, teprve se k němu dostaneme,“ řekl Lipták.

Rozhovor s Romanem Liptákem sledujte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované