Hlavní obsah

Kamerunští separatisté unesli osmdesát dětí a ředitele školy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie ozbrojence.

Reklama

Podle kamerunské vlády jde o útok separatistů. Ti se snaží o vytvoření nezávislého státu Ambazonie.

Článek

Skupina ozbrojených mužů unesla nejméně osmdesát jedna lidí z kamerunské školy, informovala o tom agentura Reuters. Kamerunská vláda potvrdila, že většinou z unesených jsou děti, dalším uneseným je ředitel školy. K únosu se zatím nepřihlásila žádná organizace, podle serveru The Independent jde o útok separatistů, kteří protestují proti současnému prezidentovi země Paulovi Biyaovi. Server BBC uvádí, že uneseným dětem by mělo být od 10 do 14 let.

Útok se odehrál nedaleko města Bamenda v anglicky mluvící části Kamerunu, kde se separatisté snaží vytvořit vlastní stát a vymezit se proti současné francouzsky mluvící vládě. „Odvedli je do divočiny,“ řekl Reuters zdroj blízký armádě. Mluvčí vlády pak řekl, že nemohou uvádět další podrobnosti.

Server The Independent uvádí, že únosci zveřejnili na sociální síti video, kde nutí děti říct své celé jméno a jména rodičů. Ozbrojení muži se na videu představí jako „Amba Boys“, což odkazuje ke státu Ambazonia, který se separatisté snaží vytvořit. Na nahrávce je údajně slyšet, jak únosci říkají: „Propustíme vás pouze po boji, odteď budete chodit do školy tady.“

Separatistické hnutí se rozrostlo v roce 2017, kdy současná vláda násilně zasáhla proti do té doby mírovým protestům, uvádí Reuters. Spousta lidí poté opustila Bamendu a ostatní anglicky mluvící regiony a odstěhovala se do francouzských částí Kamerunu.

Podle serveru The Independent při střetech kamerunské vlády a separatistů zemřel americký misionář. Separatisté měli zaútočit na několik místních farmářů, kterým usekli prsty poté, co neuposlechli jejich rozkazy a dál pracovali na státních plantážích.

Prezident Paul Biya zemi vede od roku 1982, v říjnových volbách obhájil funkci už po sedmé.

Reklama

Doporučované