Hlavní obsah

Kampaň Ostravské univerzity chce připomenout důležitost úsměvu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nová kampaň Ostravské univerzity chce lidem v centrech moravskoslezských měst připomenout důležitost úsměvu. Rozveselit je mají grafiky, které vytvořila studentka Fakulty umění Barbora Hlavicová.

Článek

„Na velkoformátových plakátech jsou vyobrazeny známé obrazy, do nichž je s humorem zasazeno aktuální téma koronavirové pandemie,“ řekla mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

Kromě centra Ostravy se plakáty objeví také v Třinci na Frýdecko-Místecku či Českém Těšíně na Karvinsku. „Smutného centra Ostravy si všimlo vedení univerzity už před měsícem, kdy utichl studentský život a postupně se z ulic vytrácela i veřejnost. Protože v oblasti zdravotnictví a sociální péče pracují studenti i akademici z Ostravské univerzity naplno už několik týdnů a stále narůstají počty dobrovolníků napříč fakultami, napadlo rektora Jana Latu pomáhat i jinak - úsměvem,“ přiblížila mluvčí vznik projektu Pomáháme úsměvem.

Vznikla tak série grafik vytvořených studentkou intermediálního umění, které postupně budou představeny v centrech měst. První už jsou k vidění v Ostravě v blízkosti Jiráskova náměstí. „Jejich cílem je upoutat pohledy kolemjdoucích a připomenout jim, že nakažlivost se netýká jen virů, ale také vytrácejícího se úsměvu,“ doplnila Fremrová.

Podle rektora Laty je nyní důležité nepropadat panice a usmívat se na sebe. „Představa, že se v této době u výlohy s grafikou člověk zastaví a zasměje, je pro nás velkou motivací něco takového zorganizovat,“ uvedl Lata. Podle mluvčí je univerzita v případě zájmu připravena zaslat plakáty i do dalších měst napříč republikou.

Reklama

Doporučované