Hlavní obsah

Kampaň proti radaru otevřela Rusům vrátka. Srovnání ambasád je sen diplomatů

Foto: Profimedia.cz

Česko-ruské vztahy jsou po vrbětické roztržce v bodu nula. Jakým prošly vývojem?

Reklama

Článek

Ruská ambasáda byla nadstandardně personálně obsazená. Dorovnání počtu zaměstnanců ambasád je diplomatický úspěch, odjezd probíhal jako thriller na Netflixu, říká reportérka Tereza Šídlová v podcastu Stopáž.

„Vznikaly otázky, co všechno všichni zaměstnanci ruské ambasády vlastně dělají, protože tolik úředníků na vydávání razítek na víza potřeba není. Přefouklé personální obsazení ruské ambasády v Praze nebylo nic jiného než pozůstatek sovětských časů, kdy to symbolicky a prakticky značilo naši podřízenost Sovětskému svazu, že patříme na Východ, do jeho vlivové sféry. Snem celé generace českých diplomatů bylo s ruskou ambasádou něco udělat. Že se to povedlo zrovna premiérovi Andreji Babišovi a posvětí to ještě prezident Miloš Zeman, je vlastně malý zázrak,“ říká Šídlová.

V podcastu Stopáž dodává kontext k vyhoštění celkem 123 Rusů, ke kterému došlo v rámci vrbětické kauzy. „Ministr zahraničí Jakub Kulhánek říkal, že Rusové odjeli a splnili stanovený termín a podmínky. Myslím ale, že se ještě bude vše dopočítávat. Během příprav odjezdu byla z ministerstva zahraničí cítit jistá tenze, nechtěli nic komentovat oficiálně, probíhalo to trochu jako ve špionážních thrillerech na Netflixu,“ dodává reportérka Seznam Zpráv, která dlouhodobě popisuje dění v české diplomacii.

Česko-ruské vztahy jsou aktuálně v bodě nula. Zásadním obratem bylo podle Šídlové vyjednávání o radaru v Brdech za doby vlády Mirka Topolánka v roce 2007. „Tehdy spousta diplomatů a lidí z bezpečnostní komunity říkala, že kampaň proti radaru, která byla silná a měla své zastánce na politické scéně i v ČSSD, byla placená a ovlivňovaná Rusy. Všichni jsme si říkali, ach jo, to je paranoia, co by si tu tak vzali? Václav Klaus jel dokonce do Kremlu a řekl, my tu budeme mít radar. Třeba bývalý diplomat Petr Kolář zpětně říkal, že radar byl momentem, kdy si ruský vliv do Česka otevřel zase vrátka a dostal se sem,“ připomíná.

Jak diplomatická přestřelka ohrozila fungování české ambasády v Moskvě? Je české ministerstvo zahraničí „vykuchané“, jak říkal Lubomír Zaorálek? A jak může Andrej Babiš aktuální diplomatický úspěch využít? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované