Hlavní obsah

ONLINE: Hrad chystá žalobu kvůli fámám o Zemanově zdraví. Prezidentem chce být 18 lidí

Proč voliči letos v takovém počtu odmítli tradiční politické strany? Ptali jsme se prezidentských kandidátů.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Reportéři Seznamu sledují online situaci okolo boje o post prezidenta. Kvůli fámám o zdravotním stavu Miloše Zemana chystá Hrad žalobu.

Článek

V úterý skončila lhůta, do které mohli zájemci o Hrad podávat přihlášky. Reportéři Seznamu sledují veškeré dění online. Kromě první tiskovky Mirka Topolánka se řeší i zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana.

SITUACI SLEDUJEME ONLINE:

18:23 - Exkluzivní host Večerních zpráv tvrdí, že by měl proti Miloši Zemanovi v druhém kole šanci. Tak daleko jako Zeman by podle svých slov nikdy nezašel. Prezidentský kandidát Michal Horáček označuje pohrávání si s myšlenkou, že by kabinet bez důvěry mohl vládnout zemi po celá léta, za atakování systému české demokracie.

Pusťte si rozhovor Seznamu.

18:20 - Vnitro trvá na tom, že jména prezidentských adeptů teď nezveřejní. Ministerstvo vnitra trvá na tom, že jména kandidátů na prezidenta zveřejní až při jejich registraci 24. listopadu. Stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů, že jména přihlášených lze zveřejnit už nyní, není právně závazné, oznámil dnes náměstek ministra pro legislativu Petr Mlsna. Argumentoval tím, že řízení o registrování kandidátů je správním řízením, které je ze své podstaty neveřejné. „Ministerstvo vnitra nemůže neveřejné informace, včetně osobních údajů potenciálních kandidátů, které jsou podkladem pro vedení správního řízení o registraci, zveřejňovat,“ prohlásil náměstek. Dvakrát zdůraznil že ministerstvo se bude držet „striktně zákona“.

17:55 - Topolánek pozastavil své byznysové funkce. Mirek Topolánek dnes prohlásil, že založil transparentní účet, na němž je zatím 100 000 korun, které tam vložil sám. Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj dnes vyloučil, že by holding byl hlavním nebo významným zdrojem financování nákladů kampaně. Topolánek také podotkl, že se mu nepodaří využít celý limit 50 milionů korun, který zákon stanovuje pro kampaň v obou kolech prezidentské volby. Topolánek dosud působil jako člen představenstva monopolního slovenského přepravce plynu Eustream a jako předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice, které jsou součástí EPH. Častvaj oznámil, že Topolánek výkon těchto funkcí pozastavil. Podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka Topolánek pozastavil i své působení ve funkci předsedy výkonné rady tohoto sdružení. Nového předsedu organizace zatím nehledá.

17:50 - Topolánek: Babišovi bych se nemstil. Topolánek dnes prohlásil, že by v politických debatách i prezidentském úřadu dodržoval pravidla a fair play a že netouží po pomstě vůči někdejším oponentům. Řekl, že by se nemstil ani Babišovi, který ho dnes označil za nejzkorumpovanějšího českého premiéra.

17:40 - Zemana vyzve hudebník i bývalý šéf Škodovky. Po dnešku je jasné, že mezi vyzyvatele Miloše Zemana patří například bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař a podnikatel Michal Horáček. Mezi poslední přihlášené patří také bývalý premiér Mirek Topolánek. Podporu poslanců má rovněž někdejší šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, Marek Hilšer a Topolánek mají podporu senátorů.

17:29 - Politik napsal, že má Zeman rakovinu, svůj zdroj neprozradí. Jak již Seznam Zprávy informovaly, Hrad zažaluje brněnského politika za tvrzení, že má Zeman rakovinu. Jde o radního obvodu Brno-střed Svatopluka Bartíka (Žít Brno). Na Facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života. Brněnský politik dnes řekl, že tak učinil kvůli tomu, že Zeman neinformuje pravdivě o svém zdravotním stavu, přitom je nejvyšším představitelem státu a znovu kandiduje na prezidenta. O zdroji svých informací Bartík odmítl mluvit. „Je vysoký veřejný zájem na tom, aby veřejnost věděla, jak na tom je,“ dodal. „Jsou to odporné lži a ten, kdo je šíří, je lidský odpad. Na S. Bartíka bude podána žaloba a trestní oznámení,“ uvedl Ovčáček na Twitteru. „Beru to na vědomí,“ reagoval Bartík. Bartík posledních deset let působí jako poradce v oblastech public relations a lobbingu. Angažoval se také například v otázce brněnského hlavního nádraží, hazardu či boji proti korupci ve městě. Od roku 2014 je radním pro legislativu a informatiku za hnutí Žít Brno v městské části Brno-střed.

17:11 - Filip Horký, reportér Seznamu, si všímá chvatu, který provází kandidaturu Mirka Topolánka.

17:08 - Reportér Seznamu Václav Dolejší hodnotí Topolánkovu tiskovku.

17:05 - Do boje o prezidentský úřad se přihlásilo 18 kandidátů. Kandidaturu na Ministerstvo vnitra podalo 18 uchazečů o účast v prezidentských volbách. Číslo se může ještě zvýšit. Mezi poslední přihlášené patřil bývalý premiér Mirek Topolánek. O tom, kteří adepti splnili zákonné podmínky a budou do voleb připuštěni, rozhodne vnitro 24. listopadu. Tři uchazeči mají podporu senátorů, čtyři poslanců a pět odevzdalo přihlášku s podporou občanských podpisů, dva z těchto pěti ale zjevně podle vnitra nesplnili zákonný požadavek. Šest přihlášek do voleb nedoplňují podpisy politiků ani občanů.

17:01 - Topolánka motivovaly ke kandidatuře Zemanovy kroky. Bývalého premiéra Mirka Topolánka motivovaly ke kandidatuře na prezidenta kroky současné hlavy státu Miloše Zemana, se kterými nesouhlasí. Topolánek řekl, že si Zemana váží pro jeho dřívější politické působení. Chce, aby byl Zeman v historii zapsán jako premiér, jenž v roce 1999 dovedl Česko do NATO, a ne jako prezident, který znásilňoval ústavní zvyklosti nebo nadbíhal nedemokratickým velmocím. Za poslední kapku, která ho motivovala ke kandidatuře na prezidenta, označil tiskovou konferenci Zemana s předsedou ANO Andrejem Babišem z minulého týdne, na níž Zeman slíbil Babišovi první i druhý pokus pro sestavení vlády a vyslovil se pro vznik menšinového kabinetu.

16:40 - Podáme žalobu, věc aktuálně řeší naši právníci, uvedl pro Seznam Zprávy prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Reaguje tak na sdělení, které Facebooku zveřejnil brněnský politik Svatopluk Bartík, jenž v něm píše o údajně velmi nedobrém Zemanově zdravotním stavu.

16:35 - Musím říct, že se mi po vás stýskalo, začal Topolánek svůj projev k novinářům.

Podívejte se na video.

16:16 - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček reaguje na věty, které se dnes šíří sociálními sítěmi.

16:08 - Další postřeh reportéra Seznamu Jaroslava Gavendy.

 

16:06 - Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda nahlíží do zákulisí Topolánkovy tiskovky.

16:01 - Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek v pražském hotelu mluví o prezidentské kandidatuře. Poprvé od chvíle, kdy oznámil kandidaturu na Pražský hrad.

Sledujte ŽIVĚ na Seznamu.

15:59 - Babiš označil kandidaturu Topolánka na prezidenta za výsměch. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje kandidaturu Mirka Topolánka na prezidenta za výsměch. Někdejšího premiéra a předsedu ODS označil dnes před novináři za nejzkorumpovanějšího předsedu vlády v historii Česka. „Já jsem žádného kandidáta nekomentoval, ale v tomto případě to budu komentovat velice silně,“ řekl. „Já to beru jako společného kandidáta pana (předsedy TOP 09 Miroslava) Kalouska s ODS a myslím, že je to výsměch. Pro mě je to skutečně nejzkorumpovanější premiér v historii naší země a Kalousek je zase symbol korupce,“ řekl.

15:54 - Mirek Topolánek v narážce na VŘSR.

15:50 - Reportér Seznamu Filip Horký nabízí další pohled na Topolánkovu kandidaturu.

15:47 - O Hrad se uchází i 73letý muž s jedním poslaneckým podpisem. Prezidentskou kandidaturu na Ministerstvu vnitra před časem zaregistroval 73letý muž. Sehnal ale jen jeden podpis poslance. Pokud do dnešních 16:00 nedoplní dalších 19 poslaneckých podpisů, jak stanoví zákon, do voleb nebude moci být vpuštěn.

15:40 - Kandidaturu na prezidenta dosud podalo 16 lidí. Kandidaturu na prezidenta republiky dosud podalo 16 lidí. Poslední uchazeči na ministerstvo přišli během dnešního odpoledne, většina z nich ale pravděpodobně nesplní zákonné požadavky. Na registraci je čas do dnešních 16:00. Mezi posledními přihlášenými bude pravděpodobně i bývalý premiér Mirek Topolánek.

15:36 - Někdejší místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která se chce ucházet o prezidentskou funkci, ve středu oslovila dopisem všech 44 nově zvolených poslankyň se žádostí o podporu. Kandidaturu musí zájemci o vstup do volebního klání odevzdat na Ministerstvu vnitra nejpozději v úterý a Holovská sama přiznává, že pro ni kandidatura nejspíš bude nedostižným snem. „Zatím potřebné podpisy nemám, ozvaly se mi jen dvě poslankyně,” přiznala Holovská v Duelu Seznamu.

Podívejte se na video.

15:32 - „Jsem chlap, který přišel z ulice, a nemám za sebou žádné PR agentury, takže je to pro mě těžší,” hodnotí ve Výzvě Seznamu Hilšer své vyhlídky. „Lidé si budou vybírat i podle charakteru,“ dodává.

Podívejte se na video.

15:28 - Prezident Miloš Zeman přijímá v Lánech další představitele stran, které se v říjnových volbách dostaly do Sněmovny. Pátí jsou komunisté. Sledujte ŽIVĚ.

15:26 - Co si myslí Martin Stropnický o prezidentské kandidatuře Mirka Topolánka, kterého Andrej Babiš označil za „nejzkorumpovanějšího premiéra“? Jak vnímá obvinění svého stranického šéfa a vydal by ho ke stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo? Podívejte se na video.

15:22 - Pokud by se volby konaly nyní, byli by to duel Miloš Zeman a Jiří Drahoš. A výsledek jejich vzájemného souboje by byl otevřený. Podívejte se na video.

15:15 - Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda sleduje přípravy na tiskovku Miroslava Topolánka.

Reklama

Doporučované