Hlavní obsah

Karvinská nemocnice dál nepřijímá nové interní pacienty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Krajská nemocnice v Karviné dále nebude přijímat na internu pacienty dovezené posádkou záchranné služby. Stále se potýká s nedostatkem personálu. Omezení potrvá minimálně do pondělního poledne.

Článek

Personální situace v Karviné se nelepší, přibývá nakažených zdravotníků z řad lékařů a sester. Nemocné zkrátka nemá kdo ošetřovat. „Aktuálně máme 53 nakažených pracovníků. Proto jsme dnes rozhodli o prodloužení stávajícího stavu do pondělí do 12:00,“ uvedla po jednání krizového štábu nemocnice mluvčí zařízení Věra Murínová. Nemocnice nebude přijímat pacienty dovezené sanitami, ale pacienti, kteří přijdou s potížemi na interní příjmovou ambulanci pěšky, nebo je přiveze někdo z rodiny, budou ošetřeni.

Nemocnice zastavení příjmu interních pacientů od posádek záchranné služby oznámila v pondělí, protože šlo zhruba o 50 procent denního příjmu interních pacientů. „Prošli jsme si těžkou zkouškou již na jaře, kdy jsme se museli spolehnout na vlastní kapacity a zvládnout nápor pacientů kvůli ložisku nákazy v OKD. V minulém týdnu nám během několika dnů onemocněli čtyři klíčoví lékaři interního oddělení a šest zdravotních sester. S ohledem na stále zhoršující se situaci jsem rozhodl o dočasném omezení přijímání interních pacientů do naší nemocnice, abych krátkodobě ulevil tolik přetíženému personálu,“ uvedl ředitel nemocnice Ivo Žolnerčík.

Nemocnice přesto dál přijímala pacienty, kteří přišli sami nebo je přivezla rodina. Od pondělí tak i přes omezení pro sanitky bylo v nemocnici přijato 39 interních pacientů, z toho 13 na standardní interní lůžkovou stanici, 26 na covidové jednotky.

Nemocnice Karviná Ráj má dvě lůžkové stanice vyčleněné pro covid pozitivní pacienty s celkovou kapacitou 50 lůžek. Standardní interní oddělení má 30 lůžek. Nemocnice vyčlenila pro pacienty s nákazou pět lůžek na JIP a čtyři na oddělení ARO.

K páteční 14. hodině leží v nemocnici celkem 60 pozitivních pacientů, z toho 20 pacientů leží na oddělení sociálních lůžek a 33 pacientů je na standardních covid jednotkách. Dalších sedm pacientů vyžaduje intenzivní péči, čtyři pacienti leží na JIP a tři pacienti jsou ve vážném stavu na oddělení ARO. Na covid jednotkách leží dalších sedm suspektních pacientů a jeden s podezřením na koronavirus je také na oddělení JIP. Nemocnice má k dnešnímu dni deset volných lůžek na jednotkách covid a jedno volné lůžko na ARO.

Reklama

Doporučované