Hlavní obsah

Katalánci opět vyšli do ulic. Vadí jim uvěznění exministrů

Katalánci demonstrují proti vazbě exministrůVideo: AP

 

Reklama

Po čtvrtečním uvalení vazby na osm představitelů katalánské vlády vyšly do ulic tisíce obyvatel regionu. Zadržení bývalých ministrů považují za politický akt. Příští týden pravděpodobně dojde ke generální stávce.

Článek

Katalánské ulice zaplnili nespokojení obyvatelé. V Barceloně, Tarragoně, Gironě a dalších velkých městech regionu probíhaly ve čtvrtek večer rozsáhlé demonstrace. Katalánce rozlítilo uvěznění bývalého vicepremiéra Oriola Junquerase a dalších sedmi exministrů.

Jen v Barceloně se protestů zúčastnilo 50 000 lidí. Přítomní zástupci separatistických stran vyzvali ke generální stávce. Tu již přislíbila jedna z odborových organizací na příští týden.

Podle ČTK náměstí před parlamentem v Barceloně, jenž je od víkendového převzetí moci španělskou vládou uzavřen a který střeží policie, zaplnili demonstranti s katalánskými vlajkami a transparenty vyzývajícími k propuštění „politických vězňů”. Dav provolával slávu bývalému premiérovi katalánska Carlesi Puigdemontovi. Ten je momentálně v Belgii. Během pátku se očekává, že na něj bude vydán mezinárodní zatykač.

K vydání zatykače mělo dojít již včera - soudkyně Carmen Lamelaová však záležitost odložila kvůli zaneprázdněnosti. Puigdemontův právník oznámil, že pokud k vydání zatykače dojde, jeho klient bude s belgickými úřady spolupracovat.

Soud poslal do vazby osm bývalých členů katalánské vládyVideo: AP

Reklama

Doporučované