Hlavní obsah

Katalánsko je Španělsko! Tisícovky lidí demonstrovaly v Barceloně proti „ústavnímu převratu”

Lidé v Barceloně demonstrovali proti odtržení Katalánska.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Referendum o nezávislosti chtějí katalánští politici uspořádat do září. Jejich snahy ale pravidelně maří soudy. Pro nezávislost je zhruba polovina Katalánců.

Článek

Neobvyklý protest zažila v neděli Barcelona. Do jejích ulic vyšlo několik tisícovek lidí, aby demonstrovali za jednotné Španělsko a proti snahám katalánských separatistů o odtržení od zbytku země.

Podle demonstrantů jsou tyto snahy ústavním převratem. Lidé nesli transparenty s hesly jako „Obnovit svobodu, demokracii a soužití” nebo „Barcelona navždy španělská”. Údaje o počtu účastníků pochodu se liší, organizátoři uvádějí, že ulicemi Barcelony prošlo 15 tisícovek lidí, městská policie mluví o šesti a půl tisících.

Katalánský parlament, v němž mají většinu separatistické strany, v listopadu 2015 schválil rezoluci požadující referendum o nezávislosti regionu. V další rezoluci, z loňského října, katalánští poslanci odhlasovali, že by se plebiscit měl konat nejpozději letos v září. Obě tyto rezoluce posléze anuloval španělský ústavní soud.

Vláda v Madridu snahy Katalánska o samostatnost dlouhodobě odmítá s tím, že to odporuje španělské ústavě.

Politici před soudem

Před soudem už také stanulo několik katalánských politiků kvůli hlasování z roku 2014. Katalánskému expremiérovi Arturu Masovi tento měsíc tamní nejvyšší soud zakázal na dva roky vykonávat politickou činnost. Kratší tresty dostaly i dvě exministryně katalánské vlády.

Mas a dvě ministryně byli odsouzeni za to, že v listopadu 2014 ignorovali zákaz španělského ústavního soudu o referendu a uspořádali v Katalánsku nezávazné lidové hlasování. V něm se pro nezávislost vyslovilo asi 80 procent hlasujících, účast ale činila jen zhruba 40 procent.

Podle průzkumů jsou Katalánci ohledně odtržení dlouhodobě rozděleni zhruba půl napůl. Mnozí si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí do celostátní kasy příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.

Reklama

Doporučované