Hlavní obsah

Katalánský parlament měl volit premiéra, volba se ale odložila na neurčito

Volba katalánského premiéra, původně plánovaná na úterý, se přesunula na neurčito (video: AP).

 

Reklama

Odložením volby premiéra došlo k rozkolu dříve jednotných separatistických stran. Krok naopak uvítala španělská vláda. Stovky lidí demonstrovaly u katalánského parlamentu a dožadovaly se uvedení do funkce premiéra Carlese Puigdemonta.

Článek

Katalánský parlament odložil na neurčito volbu nového premiéra, původně plánovanou na úterní odpoledne. Oznámil to předseda parlamentu Roger Torrent, a vnesl tak rozkol mezi dosud jednotné separatistické strany. Jediným kandidátem podle něj zůstává uprchlý expremiér Carles Puigdemont, pro něhož se separatisté disponující většinou křesel rozhodli hlasovat navzdory negativnímu stanovisku ústavního soudu. Španělská vláda Torrentův krok ocenila.

Odklad měl soudu umožnit prostudovat připomínky k sobotnímu výroku, které předložila Puigdemontova koalice. Soudci však odvolání zamítli, vedení parlamentu ale nový termín pro hlasování neoznámilo.

„Nejsou zde podmínky, které by zaručovaly efektivní volbu, ani záruky plného a svobodného výkonu politických práv kandidáta,“ řekl Torrent po oznámení úterního rozhodnutí soudu. Člen separatistické Republikánské levice Katalánska (ERC) předtím uvedl, že ani soud, ani vláda v Madridu nemohou rozhodovat o tom, kdo bude zvolen katalánským premiérem. Dodal, že Puigdemont má legitimitu vzešlou z voleb a může se stát premiérem bez ohledu na to, že nebude osobně přítomen.

Ústavní soud odvolání Puigdemontovy koalice proti předběžnému opatření znemožňujícímu jeho zvolení v nepřítomnosti zamítl s tím, že verdikt nenarušuje autonomii katalánského parlamentu, jak tvrdí separatisté. Jejich většina chce o premiérovi hlasovat co nejdříve, zatím však není jasné, kdy a za jakých podmínek se hlasování uskuteční.

Puigdemont a čtveřice exministrů podle médií stále pobývá v Belgii v obavách, že je zatkne španělská policie. Soud na ně vydal zatykač kvůli obvinění ze vzpoury za jejich podíl na vyhlášení nezávislosti.

Až tisícovka demonstrantů a příznivců katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta protestovala v úterý v Barceloně. Dav prorazil policejní zátarasy kolem parku, a dostal se tak k budově katalánského parlamentu. Demonstranti požadovali uvedení Puigdemonta do úřadu premiéra.

Manifestaci svolaly dvě hlavní separatistické organizace. Začala krátce před plánovaným zasedáním katalánského parlamentu, které mělo projednávat kandidaturu Puigdemonta na předsedu katalánské vlády, ještě než Torrent celé jednání odvolal.

Reklama

Doporučované