Hlavní obsah

Na katalánského premiéra opět kandiduje Carles Puigdemont

Katalánští separatisté navrhli jako kandidáta na premiéra Carlese PuigdemontaVideo: Reuters, AP

 

Reklama

O úřad premiéra se bude ucházet prostřednictvím videokonference. Není jisté, zda získá dostatečný počet hlasů poslanců.

Článek

Na katalánského premiéra bude příští týden jako jediný kandidovat expremiér Carles Puigdemont. Oznámil to v pondělí předseda parlamentu této autonomní oblasti Španělska Roger Torrent po jednání s parlamentními frakcemi z minulého týdne. Zvolení Puigdemonta ale zdaleka není jisté, ač mají separatisté teoretickou absolutní většinu. Torrent též poslal španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi žádost o schůzku kvůli porušení práv několika poslanců katalánského parlamentu.

„Navrhnu Carlese Puigdemonta jako kandidáta na premiéra (Katalánska). Jsem si vědom osobní i právní situace pana Puigdemonta, ale také jsem si vědom, že má absolutní legitimitu být takovým kandidátem,“ řekl v pondělí novinářům Torrent. Pětapadesátiletý Puigdemont a celá jeho bývalá vláda jsou španělskou prokuraturou obvinění ze vzpoury kvůli snahám o nezávislé Katalánsko, kvůli čemuž utekli koncem října do Belgie. V případě návratu do Španělska budou zatčeni.

Puigdemont, který v pondělí poprvé opustil Belgii a v Dánsku chce hovořit se studenty a poslanci, se o úřad premiéra bude zřejmě ucházet buď prostřednictvím videokonference, nebo přes svého zástupce, na něhož pro jednání o své kandidatuře deleguje hlas.

Obě tyto možnosti jsou ale sporné a je pravděpodobné, že je opozice i Madrid napadnou u ústavního soudu. Podle právníků katalánského parlamentu není možná jiná kandidatura na premiéra než osobní. Jejich názor ale není závazný a bude záležet na výkladu vedení parlamentu. Ten ovládají separatisté.

Reklama

Doporučované