Hlavní obsah

Puigdemont vyzval separatisty, aby vytvořili volební koalici a osvobodili tak politické vězně

Puigdemont vyzval separatisty, aby vytvořili volební koaliciVideo: AP

 

Reklama

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont dnes vyzval katalánské separatistické strany k vytvoření volební koalice.

Článek

Cílem volební koalice v předčasných katalánských volbách má být osvobození politických vězňů a vytvoření Katalánské republiky, napsal na Twitteru politik obviněný ze vzpoury. Vedení katalánské separatistické strany dominující předvolebním průzkumům dnes naproti tomu vzkázalo, že uvažuje o neúčasti ve volbách, pokud věznění politici nebudou propuštěni.

„Nadešla chvíle, kdy by se všichni demokraté měli sjednotit. Za Katalánsko, za svobodu politických vězňů a za republiku,” uvedl Puigdemont, který stejně jako čtyři bývalí ministři regionálního kabinetu pobývá v Belgii od chvíle, kdy Madrid kvůli snaze separatistického vedení regionu vyhlásit nezávislost začal přebírat kontrolu nad katalánskými úřady.

Za politické vězně označuje Puigdemont osm katalánských exministrů, které ve čtvrtek poslal španělský soud do vazby kvůli obviněním souvisejícím s vyhlášením nezávislosti, které odporuje španělské ústavě. Sám expremiér nyní čeká, jak se zachovají belgické úřady po páteční žádosti Madridu o jeho zatčení. Belgická prokuratura hodlá dnes či v neděli předat po prostudování evropský zatykač belgickému soudu, který má rozhodnout o případném politikově zatčení.

„Jsme připraveni plně spolupracovat s belgickou justicí v návaznosti na vydání evropského zatykače Španělskem,” uvedl Puigdemont v dalším dnešním tweetu. Jeho právník přitom již v pátek oznámil, že proti případnému soudnímu rozhodnutí o vydání do Španělska se hodlá odvolat.

Puigdemontova Demokratická evropská strana Katalánska (PDeCAT) vytvořila před minulými volbami s Republikánskou levicí Katalánska (ERC) koalici Společně pro ano (JXSí), která získala výrazně nejvyšší počet křesel v parlamentu a s podporou poslanců separatistické krajní levice měla dost hlasů k jednostrannému vyhlášení nezávislosti, které Madrid přimělo převzít správu nad regionem.

Politici PDeCAT se již v průběhu týdne pro opětovné uzavření koalice vyslovili, sesazený vicepremiér a lídr ERC Oriol Junqueras se však vyjádřil rezervovaně. Jeho strana má podle průzkumů velkou šanci s náskokem vyhrát volby, kdežto preference Puigdemontova uskupení jsou ani ne poloviční. Poměr voličů stran hájících jednotu se Španělskem a separatistů je přibližně vyrovnaný.

Vedení ERC však po dnešním mimořádném jednání uvedlo, že strana se nehodlá účastnit voleb, pokud budou nelegitimní a nedemokratické. „První důkaz o tom, že jsou (španělští politici) demokraty, by měli dát propuštěním politických vězňů,” vzkázala do Madridu tajemnice strany Marta Roviraová. Na otázku, zda ERC bude v případě volební účasti součástí koalice, odmítla odpovědět.

Katalánské strany musí své kandidátky předložit do příštího týdne, volby Madrid vyhlásil na 21. prosince.

Reklama

Doporučované