Hlavní obsah

V Katalánsku zasedá parlament, jeho předsedou se má stát separatista Torrent

V Katalánsku se koná ustavující zasedání parlamentuVideo: AP

 

Reklama

Katalánští poslanci budou ve středu v Barceloně volit vedení parlamentu, který vzešel z předčasných regionálních voleb z 21. prosince. Podle deníku El País se má předsedou stát Roger Torrent ze separatistické strany Republikánská levice Katalánska (ERC).

Článek

Nejpozději do 31. ledna by měl katalánský parlament zvolit nové vedení, tedy jeho předsedu, dva místopředsedy a čtyři tajemníky. Prosincové volby v Katalánsku vyhlásil výjimečně Madrid, který koncem října převzal správu nad touto španělskou autonomní oblastí.

Předsedou parlamentu se má stát osmatřicetiletý Roger Torrent ze separatistické strany Republikánská levice Katalánska, informoval o tom deník El País. Jeho protivníkem bude zřejmě José María Espajo z tábora, který je proti odtržení Katalánska od zbytku Španělska.

Separatisté získali ve volbách celkem 70 mandátů, osm z jejich poslanců se ale středečního zasedání nezúčastní. Tři z nich jsou totiž ve vazbě a pět jich pobývá v Bruselu. Všech osm politiků španělská prokuratura viní, stejně jako celou bývalou katalánskou vládu, ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost regionu. Madrid ji považuje za protiústavní. Všichni tři zadržení poslanci za sebe díky rozhodnutí soudu můžou poslat zástupce.

V předvečer zasedání vyšly do ulic v Katalánsku tisíce lidí. Demonstrovaly za propuštění separatistických aktivistů, kteří jsou ve vazbě už tři měsíce. Davy lidí se shromáždily v Barceloně, kde průvod směřuje k budově nejvyššího soudu. Při protestech v Barceloně, Sadabellu, Tarragoně nebo Gironě lidé nesli protestní transparenty s nápisem „Svobodu pro politické vězně“.

Reklama

Doporučované