Hlavní obsah

Katolická církev uznala už sedmdesátý lurdský zázrak

Rozhovor s biskupem Československé církve husitské Filipem Štojdlem. (Video: Seznam.cz)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Devětašedesátiletá žena trpící několik desítek let silnými bolestmi v pase se po návštěvě poutního místa v Lurdách uzdravila. Katolická církev oznámila, že uzdravení Bernadette Moriauové bylo uznané jako zázrak, který je v Lurdách v pořadí už sedmdesátý.

Článek

Biskup ze severofrancouzského Beauvais oznámil, že uzdravení Bernadette Moriauové v roce 2008 po pouti do města Lurdy bylo uznáno jako zázračné. Devětašedesátiletá žena několik desetiletí trpěla bolestmi v oblasti pasu a nemohla normálně chodit. Bolesti náhle zmizely bezprostředně po návštěvě poutního místa v podhůří Pyrenejí.

Případ sestry Moriauové je sedmdesátým oficiálně uznaným lurdským zázrakem za posledních sto šedesát let. Jeptiška se do města vydala v červenci 2008 a při návratu prý ucítila „neobvyklý pocit uvolnění a tepla po celém těle”. Údajně vnímala, jak jí vnitřní hlas napovídá, aby se zbavila všech svých zdravotních pomůcek, uvedla lurdská diecéze. Moriauová ihned poté zanechala veškerých terapií, napsala agentura AFP.

Církevní orgány několikrát dospěly k závěru, že uzdravení jeptišky ze severu Francie bylo „nečekané, okamžité, absolutní, trvalé a nevysvětlené” povahy. V listopadu 2016 nakonec mezinárodní lékařský výbor potvrdil, že šlo o jev, který za současných vědeckých znalostí nemá vysvětlení.

V Lurdách se podle katolické nauky 11. února 1858 chudé místní dívce Bernadettě Soubirousové zjevila Panna Marie a město se pak stalo jedním z prvních cílů katolíků z celého světa. Ročně jej navštíví asi čtyři miliony lidí. Dosud poslední uznání zázraku spojeného s Lurdami přišlo v roce 2013. Šlo o případ Italky trpící vysokým krevním tlakem a dalšími potížemi, která se na jih Francie vydala v roce 1989.

Reklama

Doporučované