Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo, konta prezidentských kandidátů a problémy náměstka ředitele rozvědky

Večerní zprávy 3. 1. 2017.

 

Reklama

Reportéři Seznamu zjistili, že náměstek ředitele rozvědky má vážný problém. Neprošel detektorem lži. Ústavní soud odmítl stížnost Terezie Holovské, kampaň před prvním kolem prezidentských voleb jde do finále a na účtech kandidátů na poslední chvíli přibývají miliony. Nejen to jsou témata dnešních Večerních zpráv.

Článek

Náměstek ředitele rozvědky Zdeněk Blahut absolvoval podle zjištění Seznamu test na detektoru lži. Kvůli podezření, že se mohl zaplést do korupční kauzy. A výsledek - testem neprošel na 100 procent. Více v reportáži Vojtěcha Blažka.

Ústavní soud odmítl stížnost Terezie Holovské - ta zpochybňovala kandidaturu na prezidenta pětice mužů. Vadilo jí, že získali podporu od stejných poslanců či senátorů. Podle Ústavního soudu se tak všech devět registrovaných kandidátů může volby prezidenta zúčastnit. Holovská podala - taky neúspěšně - stejnou stížnost už dřív i u Nejvyššího správního soudu. Kauzu celou dobu sleduje i kolega Petr Švihel.

Babišova ministryně vyvolala opět otázku, kdo zaplatí Čapí hnízdo. Ministryně financí Alena Schillerová navrhne vyjmout projekt z evropských dotací. Jestli to znamená, že padesátimilionovou dotaci farma vrátí, zatím není jasné. Schillerová to oznámila týden poté, co její úřad potvrdil přijetí závěrečné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který dotaci pro Čapí hnízdo vyšetřoval. Do konce tohoto týdne pak podle Schillerové Ministerstvo financí oznámí svůj postoj příslušným institucím.

Kampaň před prvním kolem prezidentských voleb jde do finále a na účtech kandidátů na poslední chvíli přibývají miliony. Podívejte se na žebříček Čechů, kteří uchazečům poslali nejvíc peněz.

Reklama

Doporučované