Hlavní obsah

Každý druhý v Česku může zůstat na suchu, varuje ministr

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Miroslav Toman spolu s ředitelem Lesů České republiky Josefem Vojáčkem u nádrže Ježkovec na Vysočině.

Reklama

aktualizováno •

Zadržování vody a boj se změnou klimatu souvisí s budoucností našich dětí. S tím chce ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) jít na vládu, kde chce žádat další miliardy na boj se suchem a kůrovcem.

Článek

Kolik byste na boj se suchem potřeboval?

Nekonečné množství peněz. (Povzdychne si.) Ale jde o to, aby se peníze používaly tam, kde mají. My chceme teď jednat s Ministerstvem financí o navýšení rozpočtu. Jednat ale budeme jen tam, kde máme stavební povolení a kde jsme schopni projekt realizovat, abychom si zbytečně nevytvářeli nějaký polštář.

Na letošní rok bychom chtěli, co se týká zadržování vody, ještě jeden a půl až dvě miliardy minimálně. Co se týká kůrovce, tak abychom byli schopni obnovovat lesy, se bavíme celkově o nějakých sedmi miliardách korun. Ono to oboje spolu souvisí.

Máte jistotu, že peníze dostanete? Vzhledem k vládnímu šetření po koronaviru…

My teď šetříme. Navyšovali jsme podpůrný garanční rolnický fond právě z peněz, které jsme ušetřili. A zadržování vody a opatření související se změnou klimatu mají přímý vliv na budoucnost našich dětí, takže si myslím, že to nejsou vyhozené peníze. Jsou to peníze, které víme, že budou přesně upotřebeny v lesích, na zadržování vody, že nebudou vznikat holiny, které by nikdo neosadil. Nemyslím, že to budou peníze vyhozené nebo že by se na tom mělo šetřit, pokusím se to prosadit ještě v letošním roce.

+1

Sucho postupuje už od roku 2015. Myslíte si, že se vám s ním daří bojovat dostatečně rychle, nebo byste potřebovali v něčem přidat?

Všichni před námi dělali projekty, všichni před námi o tom mluvili, kdežto my to realizujeme. Realizujeme pozemkové úpravy. Neděláme jen projekty do šuplíku. Peníze na boj se suchem a kůrovcem jsme navýšili, v letošním a loňském roce šlo rekordní množství peněz na zalesňování. Hned první rok po mém nástupu se to z těch řádově 700 milionů zvedlo na 1,1 miliardy a teď jsme to navýšili o další 2,8 miliardy korun a na letošní rok chceme 7 miliard. To jsou peníze, které jdou přímo. Co bychom potřebovali zrychlit, jsou liniové stavby a povolování.

Během na dlouhou trať jsou i vámi prosazované přehrady. Některé skupiny jsou ale proti. Tvrdí například, že kvůli změně klimatu do nich nebude co zachytávat. Proč by tedy podle vás nové přehrady měly vzniknout?

Já bych nechtěl, aby někdo říkal, že jen ty vodárenské nádrže jsou to, co chce dělat Ministerstvo zemědělství. Když se na to podíváte, máme spoustu projektů, zadržování vody v krajině, zadržování organické hmoty v půdě, Lesy ČR mají Vracíme vodu lesu. A ty vodárenské nádrže jsou jenom jedna nedílná součást. Vezměte si, že 52 procent obyvatelstva je napojeno na vodovody, které vychází z vodárenských soustav, 48 procent má zdroje různé ať už soukromé, nebo veřejné vrty či studny a ty postupně vysychají. Naším cílem musí být napojit co nejvíce lidí na tu vodárenskou soustavu. Také prosazujeme ústavní ochranu pitné vody, aby každý člověk měl přístup k pitné vodě. A nemyslím si, že do budoucna jsou perspektivou jen vrty. My musíme samozřejmě zadržovat vodu v krajině, to je jedna věc. A druhá věc je, aby nám ta voda neodtekla mimo území. Je potřeba si uvědomit, že Česká republika je rozvodí, veškerá voda odsud odtéká a je potřeba ji tady zadržet. Argumentačně je to velmi jednoduché - musíme dělat celý soubor opatření, dělat jen jedno nemá smysl.

Na území celé ČR jste povolili zalesňování až do 5 let. Není to kontraproduktivní k zadržování vody v krajině? Z holých ploch se voda odpařuje rychleji, než ze zalesněných.

Původně to byly dva roky. Je i otázka, co by se stihlo a nestihlo. Protože v rámci kůrovcové kalamity, jak rozsáhlá je, by lesníci neměli šanci to do dvou let udělat, to zaprvé. A za druhé je tam také aspekt přirozené obnovy lesa, protože chceme pestrobarevné lesy. Já myslím, že do těch pěti let, kdo chce a má na to prostor, může udělat umělé zalesnění.

Reklama

Doporučované