Hlavní obsah

Kde je EU, když potřebujeme pomoc? Zapojte se do debaty politiků s odborníky

Foto: Seznam Zprávy

Ptejte se i vy v debatě Seznam Zpráv.

Reklama

Pandemie covidu-19 ovlivnila dění po celém světě. Evropa se aktuálně potýká se silnou druhou vlnou a více než kdy jindy vyvstává otázka – změní se Evropská unie?

Článek

Seznam Zprávy na téma připravují online debatu s názvem Koronavirus: Velký test pro EU. V úterý 29. září od 19:30 na stránkách SZ a na Facebooku zpravodajského portálu.

Diskutovat budou europoslanci Dita Charanzová (ANO) a Luděk Niedermayer (TOP 09), socioložka Paulína Tabery, novinářka Kateřina Šafaříková, ekonom Martin Slaný a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Moderovat budou novináři Seznam Zpráv Markéta Bidrmanová a Jiří Hošek.

Debata bude rozdělena do několika tematických bloků. V nich budou hosté odpovídat na základní otázky: Kde je a kde byla EU, když nastala krize? Očekává se od Unie řešení? Kde je Unie, když ji potřebujeme?

„Krize není u konce,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie, který přednesla před europoslanci v polovině září. Zároveň připomněla, že Komise schválila systém půjček a fondů, ze kterých by Unie měla svým členským státům rozdat 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun). Na ty si chce vypůjčit na finančních trzích.

Více o projevu předsedkyně EK jsme psali zde:

Fond nese název Next Generation EU (Příští generace EU) a podle předsedy Evropské rady Charlese Michela se jedná o „dobrou dohodu“. Na půdě EU se ale diskutuje také o schválení dlouhodobého rozpočtu, což se především kvůli koronavirové krizi neustále zpožďuje. Sedmiletý finanční rámec by se měl dohodnout do konce roku.

„Potřebujeme silnou Evropu,“ řekla von der Leyenová během projevu, který každoročně pronášejí předsedové a předsedkyně Evropské komise. Letos se však kvůli koronavirovému kontextu těšil mnohem větší pozornosti, než je tomu obvykle.

Projev o stavu Unie také vyvolal další otázky: Potřebuje „Evropa“ ještě více „Evropy“? A co vlastně znamená „silná Evropa“ pro nás jako členy, ale i pro vnější pozorovatele, jako je Rusko, Spojené státy a dnes již Velká Británie?

V debatě Seznam Zpráv dojde i na aktuální problémy týkající se Evropské unie. Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval českou eurokomisařku Věru Jourovou, aby rezignovala na svůj post. Jourová v pátečním rozhovoru pro německý Der Spiegel řekla, že Orbán vytváří „nemocnou demokracii“. Orbán to označil za „opovržlivá veřejná prohlášení“ a chce po Komisi, aby komisařku, která má ve svém portfoliu zachování hodnot EU, odvolala.

Reklama

Doporučované