Hlavní obsah

Kde se nyní nechat očkovat? Centra navyšují kapacitu, i praktiků přibývá

Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Očkovací centra navyšují kapacitu. Vakcínu dostanete i u praktického lékaře.

Reklama

Vláda zvažuje nová přísná opatření. Neočkovaným chce odepřít přístup na kulturní nebo sportovní akce a do restaurací. Testy by už nově nestačily.

Článek

Vláda se netají tím, že zpřísňováním opatření, chce motivovat další lidi k očkování. Proočkovanost je stále pod unijním průměrem s 57,29 procenty. Kraje kvůli tomu znovu obnovují očkovací centra a navyšují personální kapacity těch stávajících.

„Chybí nám lidi, máme navyšovat kapacity v očkovacích centrech, ale zároveň i na covidových odděleních v nemocnicích nebo v testovacích místech. Současně jsou to lidé s vlastními problémy, s dětmi v karanténách, a tak dále,“ vyjmenovává Seznam Zprávám hlavní problémy očkovací koordinátorka Olomouckého kraje Jarmila Kohoutová.

Olomoucký kraj patří se sousedním Moravskoslezským stále ke nejméně proočkovaným regionům v Česku. Některé okresy nedosahují ani padesáti procent očkované populace.

Jako všude v republice i tady se do očkování zapojují nemocnice, soukromé subjekty i praktičtí lékaři. Do terénu vyjíždí mobilní očkovací týmy. V porovnání s ostatními kraji tu ale není očkovací síť tak hustá. V celém Olomouckém kraji je například jen jedno místo, kam si člověk může jít pro vakcínu bez předchozí registrace. V Moravskoslezském kraji jsou taková místa tři. A jen v Praze jich je šestnáct.

Jak a kde se teď můžete nechat naočkovat?

Očkovací centra

V celé republice funguje aktuálně 418 očkovacích míst. Celkový seznam naleznete zde.

- s registrací

Velká část očkovacích míst funguje na základě předchozí registrace. Zapsat se můžete na stránkách Ministerstva zdravotnictví, po obdržení PIN1 a PIN2 si můžete vybrat pro vás vhodné místo. Pro očkování třetí dávky už stačí v registračním formuláři požádat o PIN2 a zapsat se na konkrétní místo. Na těchto místech očkují všemi dostupnými schválenými vakcínami.

- bez registrace

Stále fungují i místa, kde předchozí registrace není potřeba. V těchto místech také většinou očkují vakcínou Janssen, u které je potřeba pouze jedna očkovací dávka. Stačí proto jediná návštěva.

Praktičtí lékaři

Do očkování se ve velkém zapojili také praktičtí lékaři. Již v říjnu jich očkovalo po celé republice více než polovina z nich. V tomto případě je nejjednodušší kontaktovat svého praktického lékaře, zeptat se ho, zda očkuje a domluvit s ním termín.

Mobilní očkovací týmy

V některých krajích stále vyjíždějí i mobilní týmy. Ty se ale aktuálně soustředí na sociální zařízení a naočkování třetích posilujících dávek v rizikových skupinách. Každý region si ale organizuje mobilní očkovací týmy sám, informace naleznete na webových stránkách krajů.

Olomoucká koordinátorka Jarmila Kohoutová v nízkém počtu očkovacích míst problém nevidí. „Opravdový problém je personální, ale také motivační. Zdravotníci měli původně entuziasmus, teď už ho ztrácí, nevidí žádné světlo na konci tunelu,“ dodává.

Vedení Jihočeského kraje ve čtvrtek oznámilo, že obnoví provoz velkokapacitního centra na očkování v Českých Budějovicích na tamním výstavišti. „V téhle situaci chceme maximálně usnadnit a zrychlit přístup Jihočechů ať už ke třetím, posilovacím dávkám nebo k prvnímu očkování, o které narůstá zájem,“ oznámil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Praktici očkují více a více

Do očkování se naplno pustili i praktičtí lékaři. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky nyní každou čtvrtou vakcínu v republice podá právě praktik. Stále se také přidávají ordinace, které se do vakcinace zapojují. „Z celkového množství 4100 ordinací je to ke konci minulého týdne 2600-2800 z nich. Věřím, že se další kolegové budou přidávat,“ říká pro Seznam Zprávy Šonka.

Ne zcela s ním souhlasí Vojtěch Mucha, předseda Mladých praktiků. „Komplikací a administrativy je kolem očkování tolik, že to plno kolegů znechutilo,“ přidává svoji osobní zkušenost, sám ale v ordinaci očkování proti covidu-19 nabízí.

Očkujícím praktikům měly pomoct pojišťovny. Původně mělo dojít k rozesílání dopisů neočkovaným pacientům. Nakonec pojišťovny jen rozeslaly praktikům seznamy neočkovaných. „Přišel nám až tento týden, bez dalšího vysvětlení. Je to ale seznam, který jsme si sami dělali dopředu a ty lidi už jsme s očkováním dávno oslovili,“ popisuje Vojtěch Mucha.

Dodává však, že ne každý praktik si dal tu práci s vlastním seznamem. S tím souhlasí i Petr Šonka a argumentuje tím, že vytvoření seznamu není jednoduché, pojišťovny prý zaslaným seznamem lékařům ušetří hodně času a práce.

„Očkování zrychluje. Za minulý týden praktičtí lékaři vyočkovali 53 tisíc dávek, z toho 21 tisíc první a druhé dávky a 32 tisíc třetí dávky,“ přidává data Petr Šonka.

„Je to ale náročné, covid začíná zabírat více než polovinu naší práce,“ dodává Mucha. Jen v tomto týdnu poslal tři své pacienty s těžkým průběhem covidu do nemocnice, nejsou očkovaní. Podle něj je ale například jeho ordinace připravenější než před rokem, ačkoliv nečekali takový nápor. Mají však lepší diagnostické prostředky i efektivnější logistiku v čekárně a ordinaci, kde umí lépe oddělit infekční a neinfekční pacienty.

Reklama

Doporučované