Hlavní obsah

Kdo byl vraždící řidič z Münsteru? Jens R., muž před padesátkou, který neuměl žít ani umírat sám

Očitý svědek popisuje okolnosti útoku v Münsteru.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Zbýval mu více než rok do padesátky, ale té už se nedožil. Němec Jens R. trpěl psychickými problémy a kvůli nim se nejspíš i rozhodl skoncovat se životem – jenže přitom stejný osud připravil dalším dvěma lidem.

Článek

Stále více informací ukazuje na to, že tragický incident, který se v sobotu odehrál v historickém jádru německého města Münster, neměl nic společného s teroristickými útoky v evropských městech z posledních let. Jen se jim podobal.

Útočník jako vražedný nástroj použil velkou dodávku. Úmyslně, ve velké rychlosti vjel do davu lidí, kteří právě odpočívali na předzahrádce známé münsterské restaurace Grosser Kiepenkerl. Ale tím podobnost s předchozími teroristickými útoky takzvaných osamělých vlků, jakým byl třeba útok Anise Amiriho na berlínský vánoční trh v roce 2016, končí.

Jens R. se s psychickými potížemi léčil dva roky, v letech 2014 až 2016. V minulosti už se pokusil o sebevraždu, ale neúspěšně – a hlavně, nevzal tehdy sebou na smrt další nevinné lidi.

Tentokrát dva usmrtil a desítky dalších zranil, z nich několik velmi vážně.

Muž odpoledne v dodávce najel do lidí, kteří si užívali slunné soboty na letní zahrádce restaurace v historickém centru univerzitního města.

Policie má o Jensi R. své záznamy, ale týkají se jen drobné kriminality. Podle zpráv německých médií v sobotu prohledávala jeho byt s podezřením, že by v něm mohly být výbušniny.

Původní spekulace, že měl při sobotním útoku vozem na dav lidí společníka, se ukázaly jako falešné. Podle všeho byl se svým psychickým trápením sám až do úplného konce.

Reklama

Související témata:

Doporučované