Hlavní obsah

Konec tajností. Zveřejním lidi, co nám dali na politický rozjezd, říká Šlachta

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl expolicista Robert Šlachta.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Robert Šlachta chce se svým hnutím Přísaha kandidovat do Sněmovny. Tento týden nese na Ministerstvo vnitra žádost o registraci i s příslušnými podpisy. O co mu jde? A kdo jeho hnutí financuje?

Expolicista Robert Šlachta odpovídal v Ptám se já.

Ještě před necelým měsícem nadpoloviční většina dotazovaných v průzkumu agentury Median o hnutí Přísaha neměla potuchy. Podporu by pak našlo nejvíce u voličů hnutí ANO.

„Dnes jsme se dostali na číslo 18660 podpisů. A s tím půjdeme ve středu na ministerstvo s registrací. Hodláme kandidovat ve všech krajích,“ řekl v Ptám se já bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Příprava startu hnutí Přísaha přišla Roberta Šlachtu zhruba na dva miliony korun. Exšéf protimafiánské jednotky si na to půjčil, nechtěl ale říct od koho, upozornili jsme nedávno v článku. Nakonec však jména zveřejní. Od koho si on i jeho náměstek Tomáš Soch půjčili, údajně plánuje říct ve středu po registraci na Ministerstvu vnitra. „Nic jsme ale netajili,“ bránil se Šlachta s tím, že jedním z důvodů, proč se o původu peněz doposud nemluvilo, bylo i to, že hnutí chodily výhružky.

A na koho plánuje hnutí cílit? Prý na všechny, kdo v něm najdou zalíbení. Program se navíc teprve formuje. Šlachta má ale jasno v tom, že chce bojovat proti korupci i s „lidmi, kteří jsou přisátí na stát“.

„Moje odhodlání jít do politiky pramenilo z frustrace. Jestli něco nabízím, je to těch třicet let, co jsem sloužil pro občany,“ řekl Šlachta s tím, že cítí, jak lidé nedůvěřují státu a díky své zkušenosti prý ví „co tomu dát“.

„Za svou kariéru jsme viděl politiku zezadu. Je to o tom, jak by se ta politika dělat neměla,“ dodal.

Proč vnímá Šlachta premiéra Babiše jako zklamání? A jaké zkušenosti chce v politice využít?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, zhlédnout ho můžete také ve videu:

„Za svou kariéru jsme viděl hodně politiku zezadu. Je to o tom, jak by se ta politika dělat neměla,“ říká Robert Šlachta.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované