Hlavní obsah

Šlachta tají, kdo platil start jeho politického hnutí

Foto: Profimedia.cz

Robert Šlachta po oznámení vstupu do politiky objíždí republiku a sbírá podpisy pro vznik hnutí Přísaha. Teď musel kontaktní kampaň kvůli bezpečnostním pandemickým opatřením přerušit.

Reklama

Příprava startu hnutí Přísaha přišla Roberta Šlachtu zhruba na dva miliony korun. Exšéf protimafiánské jednotky si na to půjčil, nechce ale říct od koho. Úřad pro kontrolu hospodaření stran a hnutí to označuje za netransparentní.

Článek

Uplynul měsíc od prezentace, na které bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta zahájil svou politickou kariéru a spustil hnutí Přísaha.

Od té doby se podél silnic objevily Šlachtovy billboardy, v ulicích visí plakáty, na sociálních sítích vyskakují reklamy. A Šlachta objíždí republiku a shání podpisy pro založení hnutí.

Často zaznívá: Kdo to celé platí? Současné příjmy od sponzorů lze zkontrolovat na transparentním účtu, který má Přísaha navázaný na spolek Napřímo. K začátku března mají šlachtovci na kontě zůstatek 579 tisíc korun.

Jenže to zdaleka nejsou jediné peníze, které Šlachta při rozjezdu hnutí spotřeboval. Finance do zahájení politické činnosti směřovaly ještě před tím, než bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hnutí na konci ledna spustil.

Šlo přibližně o dva miliony korun, na které si Šlachta a jeho spolupracovníci půjčili od spřátelených firem a osob. Jenže hnutí, které chce mít jako jedno z hlavních témat boj za transparentnost a proti korupci, odmítá prozradit, o koho přesně jde.

Úřadům to řekneme, lidem ne

„Pan Šlachta si půjčil částku v řádu několika set tisíc korun. Půjčka je řádně zasmluvněná a je jak od soukromých, tak i právnických osob. Jejich jména nezveřejníme, protože si nepřejí být medializováni,“ řekl Seznam Zprávám volební manažer Přísahy Tomáš Sochr.

Někdejší elitní detektiv, který opustil v roce 2016 policii společně se Šlachtou, argumentuje tím, že Šlachta má z dob u policie řadu nepřátel. A ti teď údajně ostřelují jeho politický projekt a znepříjemňují život podporovatelům. Není prý ale problém ukázat smlouvy úřadům.

„Dokumenty máme připravené. Až si je bude chtít jakýkoliv úřad prohlédnout a zkontrolovat, nemáme s tím žádný problém. Pouze nechceme vystavovat lidi, kteří nám pomohli, tomu tlaku, kterému teď čelí naši dárci, jejichž příspěvky od založení spolku uvádíme na transparentním účtu,“ uvedl Sochr.

Kampaň do začátku února přišla Přísahu dle jeho slov zhruba na dva miliony korun. „Prostředky, které si pan Šlachta půjčil na hnutí, jsme využili k zaplacení faktur, které jsme museli uhradit ještě před tím, než vznikl spolek Napřímo, na který je transparentní účet navázán,“ dodal volební manažer. Šlachta podle něj vyjednává s několika podnikateli o sponzoringu jeho projektu.

Úřad: Nebuďte jako Zeman

Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) Jan Outlý, který má na starost kontrolu financování voleb do Poslanecké sněmovny, s argumentací Přísahy nesouhlasí. Podle něho by měla veřejnost z hlediska transparentnosti vědět o všech penězích, které k rozjezdu a činnosti Přísahy posloužily.

„Kdokoliv přispívá na rozjezd politické strany či hnutí, musí automaticky počítat s tím, že jeho identita bude zveřejněna. Argument, že si někdo přeje být skrytý, aby nečelil dotazům veřejnosti, je přesně ten argument, který stál na počátku mnoha skandálů v 90. letech. Tehdy se sponzorské dary dávaly přes prostředníky právě proto, aby původní dárci zůstali ukrytí. To je z principu špatně,“ řekl Outlý Seznam Zprávám.

Jeho úřad ale nemůže Šlachtovo hnutí vyzvat ke zveřejnění smluv, neboť projekt ještě není na Ministerstvu vnitra oficiálně registrovaný (teprve sbírá podpisy). Šlachta by dle Outlého měl informace o půjčených penězích zveřejnit sám.

„Hnutí zatím nevzniklo, takže nejde o nelegální činnost. Šlo o půjčku, kterou si vzala fyzická osoba jménem Roberta Šlachta či spolek, to je jedno. Účelem půjčky však bylo rozjet činnost politické strany či hnutí, v takovém případě bych považoval za automatické, že původ peněz bude veřejnosti znám,“ dodává Outlý.

Situaci připodobnil k poslední prezidentské kampani Miloše Zemana. Ten tvrdil, že žádnou kampaň nevede. Platil ji však spolek Přátelé Miloše Zemana, který vedl kancléř Vratislav Mynář. Outlého úřad tehdy uvedl, že sice nejde o nezákonný postup, ale že s transparentností má pramálo společného. Šlachtu by od takového postupu odrazoval.

„Spolek Přátelé Miloše Zemana inkasoval peníze od dárců, finance následně dával do kampaně, kterou za prezidenta vedl někdo jiný. Financování spolku bylo skryté, případ Přísahy by byl v tomto ohledu podobný. Sice se nemusí jednat o něco, co je v rozporu se zákonem, určitě to ale není v zájmu transparentnosti financování politické soutěže,“ dodal Outlý.

Přísaha shání sponzory

Robert Šlachta v lednovém rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že jedná s podnikateli typu Karla Janečka či Radima Jančury, kteří v minulosti finančně podporovali protikorupční aktivity.

„Čekali jsme na dnešní startovní výstřel, určitě ale podnikatele, které jste jmenoval, oslovím. Potřebujeme, aby věděli, co jsou naše plány, kdo jsou naši kandidáti, jaký program chceme prosazovat. Budeme si dávat pozor, kdo nám dá peníze, když chceme bojovat za spravedlivé Česko. Mám hodně nepřátel, takže je mi jasné, že každá naše chyba se nám vrátí dvakrát,“ řekl v rozhovoru.

Jedním z jeho největších dosavadních sponzorů je firma Čerpací stanice Kamenice nad Lipou vlastněná Jaroslavem Kubiskou. Ten byl spolupracujícím obviněným v kauze Oleo Chemical, v níž Kubiska svědčil proti lobbistovi Ivo Rittigovi a spol. Šlachtův útvar tehdy případ vyšetřoval. Šlachta uvedl, že o nynějším daru pro Přísahu od Kubisky nevěděl.

Reklama

Doporučované