Hlavní obsah

Kdo je Lánů pán? Stíhaný šéf prezidentské obory byl i u krachu lesní firmy

Podle čeho vybíral prezident šéfa Lánské obory?

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman si zakládá na tom, že sází na odborníky. Znalci lesnického hospodářství ale jeho volbu šéfa prestižní obory od počátku zpochybňují.

Článek

Do čela Lesní správy Lány si před třemi lety prezident vybral Miloše Baláka s odůvodněním, že má „vynikající reference“. Přitom dosazení Baláka - bez výběrového řízení - do čela prestižní obory na Křivoklátsku se už tehdy divili mnozí odborníci z oboru.

Miloše Baláka dnes stíhá policie kvůli manipulaci s velkou stavební zakázkou v Lánech - opravy svahů u vodní nádrže Klíčava ležící v oboře.

Balák dřív stál v čele jihočeské společnosti Lesy Hluboká s anonymními vlastníky v Lucembursku. Firmě se dařilo zhruba do roku 2008, kdy dostávala obrovské objemy zakázek od státních Lesů ČR.

Po změnách ve vypisování tendrů a s příchodem finanční krize se ale hlubockým lesům dařit přestalo. A na jaře 2012 firma definitivně zkrachovala. Návrh na insolvenci podali zaměstnanci, jimž Lesy Hluboká dlužily mzdy za tři měsíce.

A nyní se prokázalo, že ani průběh bankrotu nebyl v pořádku. Vrchní soud zrušil předchozí rozhodnutí českobudějovického soudu o konkursu. Popisuje klasické insolvenční manipulace: neoprávněné pohledávky, rozprodej majetku nebo převod akcií do rukou neprůhledné firmy Milroy z Panamy.

Balák se k případu vyjadřovat nechce. Reportéra Seznam Zprávy pouze odkázal na tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované