Hlavní obsah

Kdo je zodpovědný za ztracené miliardy? Ve hře je ředitel i auditoři

Ilustrační fotografie.

Reklama

Kauza ztracených miliard ze společnosti Wirecard nabrala nový spád. Auditorská společnost Ernst & Young firmu obvinila z účetního podvodu. Někomu však připadá podezřelé, že Wirecard mohl fungovat i dříve bez námitek auditorů.

Článek

Dlouholetý auditor společnosti Wirecard, Ernst & Young, obvinil svého klienta z „propracovaného a sofistikovaného podvodu“, který umožnil, aby se ztratilo více než 1,9 miliardy eur (asi 51 miliard korun).

Společnost Ernst & Young uvedla v prohlášení, že firma Wirecard poskytla nepravdivá potvrzení a prohlášení. „Existují jasné náznaky, že se jednalo o propracovaný a sofistikovaný podvod, který zahrnoval strany po celém světě v různých institucích, s úmyslným cílem podvodu,“ uvedla německá Ernst & Young.

Právník Wolfgang Schirp však jménem investorů podal na Ernst & Young žalobu. „Je děsivé, jak dlouho byl Wirecard schopen pracovat bez námitek auditorů,“ upozorňuje.

„Ernst & Young za to nese odpovědnost,“ říká Neil Campling, analytik z bankovní a finanční společnosti Mirabaud. „Byli podvedeni jako všichni ostatní, ale jako auditoři se na to měli podívat.“

Účetní firma Ernst & Young se dostala do centra pozornosti hlavně díky události minulého týdne, kdy odmítla podepsat finanční zprávu Wirecardu za rok 2019. Tím se spustil řetěz událostí, které souvisí se ztrátou neexistujících 1,9 miliardy eur v hotovosti.

Následovala rezignace a zatčení bývalého generálního ředitele Wirecardu Markuse Brauna. Policie ho podezírala, že lhal o příjmech podniku, aby k firmě nalákal investory. Braun v pondělí složil kauci ve výši pět milionů eur (přes 133 milionů korun) a byl propuštěn.

Účetní nesrovnalosti Wirecardu zkoumala také auditorská společnost KPMG. Nebyla však schopná získat potřebné údaje k potvrzení příjmů z minulosti a kritizovala zpracovatele plateb za vnitřní nedostatky a neochotu svých partnerů přispět ke zprávě.

Účetní postupy německé firmy zpochybňovaly už loňské články v britském deníku The Financial Times. Wirecard to však odmítl.

Německá společnost Wirecard se zabývá zpracováním plateb. Její akcie byly obchodovány na prestižní frankfurtské burze DAX. Od chvíle, kdy vyšel na povrch miliardový podvod, její akcie zaznamenaly historický propad.

Reklama

Doporučované