Hlavní obsah

Kdo neuvidí Pharrella Williamse, jako by nežil, říkají pořadatelé Colours of Ostrava

Festival Colours of Ostrava bude mít letos také charitativní rozměr.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Pořadatelé letního festivalu Colours of Ostrava, který si výběrem globálních hudebních hvězd i vysokou návštěvností vydobyl na domácí scéně jedinečné místo, ve čtvrtek oznámili, že letos bude mít akce i charitativní rozměr. A to hned v několika směrech.

Článek

Letos přijede jeden z nejúspěšnějších hudebníků celého světa Pharrell Williams s hiphopovým uskupením Nerd. To se na scénu vrací po několikaleté odmlce, a to kvůli aktuální politické situaci v USA a stoupajícímu rasismu. „Nevím, zda jste viděli zprávy, nebo kdo vládne mé zemi, ale je to zatraceně špatná TV show. Nikdy jsem za svůj život neviděl takové zoufalství,” vysvětlil překvapivý loňský návrat tria v The Guardian Pharrell Williams.

V Ostravě se představí rovněž norský dýdžej Kygo, jehož první oficiální píseň, nazvanou Firestone, vidělo na YouTube přes 400 milionů lidí. V roce 2015 získal od Spotify ocenění Breakout Artist. Díky skladbám Firestone a Stole The Show, které v šestnácti zemích dosáhly na zlaté nebo platinové ocenění, se stal nejrychlejším umělcem, jenž kdy na Spotify dosáhl na jednu miliardu přehrání.

Mezi hlavní hvězdy patří také sestava London Grammar nominovaná na Brit Awards. V České republice vystoupí vůbec poprvé. O kvalitě jejich zasněného křehkého repertoáru svědčí fakt, že si je na své americké turné pozvali Coldplay.

Vystoupí také Joss Stone, která se v sedmnácti letech stala nejmladší hudebnicí nominovanou na Mercury Prize a vítězkou britské hitparády, získala cenu Grammy a dvakrát Brit Awards, prodala víc než čtrnáct milionů alb.

Colours of Ostrava je multižánrový mezinárodní hudební festival každoročně pořádaný od roku 2002 v Ostravě. Od roku 2012 se koná v industriálním prostředí Dolních Vítkovic - bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Zatím poslední 16. ročník nabídl přes 350 programových bodů na 21 otevřených i krytých scénách - koncerty, diskuse, divadla, filmy, workshopy i výtvarné aktivity.

Festival je držitelem Ceny Anděl za Hudební událost roku 2005 a 2006. Zároveň získal ocenění za nejlepší hudební akci roku 2004, 2005 a 2006 v anketě ALMA v kategorii koncert/festival roku. V roce 2015 se probojoval na shortlist Best Major Festival v rámci European Festival Awards a získal ocenění Czech Superbrands 2015. V roce 2016 jej deník The Guardian zařadil mezi 10 nejlepších festivalů Evropy.

Součástí akce je festival v ulicích v centru Ostravy zdarma a hudební showcase konference Czech Music Crossroads. V roce 2015 se v rámci něj poprvé konalo mezinárodní diskusní fórum Meltingpot.

Reklama

Doporučované