Hlavní obsah

Kdo se bojí TikToku. Proč chce Trump síť zakázat a Microsoft koupit?

Foto: Profimedia.cz

Sociální síť TikTok. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zakážeme TikTok, řekl Trump. Koupíme TikTok, reagoval Microsoft. Máme regulovat technologické giganty, ptají se politici. Co se v USA děje a ovlivní to prezidentské volby?

Článek

„Prezident Trump bude v příštích několika dnech řešit čínské aplikace, včetně TikToku,“ oznámil v neděli americký šéf diplomacie Mike Pompeo. Už v pátek Donald Trump řekl, že chce v zemi zakázat sociální síť, která aktuálně platí za jedno z celosvětově nejoblíbenějších míst internetu. Jejími vlastníky jsou ale Číňané a právě podle Bílého domu jdou data z užívání sociální sítě rovnou do rukou čínské komunistické vlády.

Do velké technologicko-diplomatické hry ale vstoupila další mocná figurka - společnost Microsoft. Legendární americká společnost oznámila, že silně zvažuje převzetí operací TikToku ve Spojených státech, respektive chce aplikaci od čínské firmy ByteDance koupit. Ta TikTok vlastní od roku 2017, kdy ji koupila od společnosti Musical.ly.

Šéf Microsoftu Satya Nadella už jedná s americkou vládou i prezidentem. Cílem by měl být přesun dat amerických uživatelů do rukou americké společnosti. Jednání by ale neměla trvat déle než do poloviny září. Donald Trump určil víceméně ultimátní datum 15. září, do té doby mají všechny strany prostor k vyjednávání.

Z celé situace vyplývá několik jejích možných příčin a následků. Jak na technologické úrovni, tak na úrovni politické. Na jedné straně stojí otázka - proč se USA „bojí“ TikToku? Na druhé straně se ale ptáme, jaký je záměr společnosti Microsoft? A v neposlední řadě Spojené státy zažívají předvolební období - všechny politické kroky mají jasný účel a vysílají konkrétní signály.

Čína versus USA

„Můžeme zakázat TikTok. Můžeme udělat nějaké jiné věci. Je zde několik možností, ale děje se moc věcí. Tak uvidíme, co se stane,“ řekl Donald Trump novinářům. Proč vlastně zakázat čínskou sociální síť, na které většinou mladí lidé sdílejí krátká zábavná videa? Možné riziko národní bezpečnosti. Tím odůvodňuje Trumpova administrativa bezprecedentní krok, který by měl vést k potenciálnímu zákazu aplikace pro obyvatele Spojených států.

Podle šéfredaktora serveru CzechCrunch Ondřeje Holzmana právě čínské vlastnictví představuje hlavní problém. „Spojené státy, a obavy vyjadřují i další země, se obávají, že mohou být veškerá data o amerických uživatelích potenciálně zneužita čínskou vládou,“ komentuje pro Seznam Zprávy: „Ta má de facto ke všem čínským společnostem a jejich aplikacím přístup,“ dodává.

Přestože se firma ByteDance vůči tvrzení dlouhodobě ohrazuje, pro americkou vládu to není hmatatelný důkaz.

Omezení nebo zákaz TikToku je jen dalším střípkem do čínsko-amerických půtek, které v posledních několika týdnech rezonují na obou stranách „konfliktu“. Víceméně obchodní válka už mezi zeměmi však probíhá téměř tři roky. Tenze se ale od začátku koronavirové pandemie ještě přiostřila. Trumpova administrativa čínskou stranu obvinila z šíření viru a také ze špionáže.

Na to konto v červenci uzavřela čínský konzulát v Houstonu. Čínskou reakcí bylo uzavření amerického konzulátu v Čcheng-tu. Kritika ze strany USA ale zní i kvůli Hongkongu, čínská vláda tam podle ní porušuje sjednané dohody.

Co chce Microsoft?

Podle blogového příspěvku Satyi Nadelly je firma připravená na další vyjednávání o koupi TikToku v USA. „Microsoft plně oceňuje důležitost, se kterou prezident přistupuje ke svým obavám,“ píše. Navíc by se akvizice nejspíš netýkala pouze amerického trhu, ale zahrnovala by i Kanadu, Austrálii a Nový Zéland.

Jaký je ale důvod toho, že se Microsoft zajímá o oblíbenou platformu teenagerů po celém světě?

„Na první pohled akvizice TikToku pro Microsoft nedává příliš velký smysl,“ uvažuje Ondřej Holzman. Microsoft se totiž pod vedením Nadelly soustředí spíše na byznysový software a cloudová řešení. „Na druhou stranu má za sebou také velké akvizice LinkedInu nebo Minecraftu, takže by nešlo o úplně první krok mimo záběr,“ vysvětluje Holzman.

Pro TikTok je ale americký krok klíčový, proto se dá očekávat, že bude ByteDance o prodeji do amerických rukou vážně uvažovat. Jak zmínil republikánský senátor John Cornyn, prodej by byl tzv. win-win, stejně se vyjádřil i senátor stejných barev Lindsey Graham. TikTok by se zbavil hávu podezření. „Microsoft by se nákupem mohl dostat do hry ve zcela novém odvětví a pro miliony uživatelů by nakonec mohl působit v roli zachránce oblíbené sociální sítě,“ odůvodňuje, proč by byl výsledek vítězstvím na obou stranách, šéfredaktor CzechCrunche.

TikTok je politika

Sociální síť TikTok má podle odhadů ve Spojených státech desítky milionů uživatelů (až 100), a stala se tak vůbec první čínskou aplikací, která se prosadila v USA. Zákaz by byl podle politických komentátorů pro Trumpa velký krok do nejistoty. Zbývá totiž necelých 100 dní do prezidentských voleb.

„Důležité je, že TikTok zasahuje především nejmladší generace, které si jednak na síti budují vlastní byznys a zároveň se přes ní masově organizují, i třeba v rámci protestů Black Lives Matter a dalších společenských aktivit,“ komentuje prototypického uživatele sítě Ondřej Holzman. Podle něj pro tzv. generaci Z není žádná jiná sociální síť relevantní. Její potenciální zákaz tak v USA vzbudil opravdu velké pozdvižení.

Téma má ještě další příbuznou odnož. Technologické giganty a jejich fungování na americkém trhu se totiž staly dalším aktuálním ústředním tématem americké politické scény. Minulý týden se v Kongresu konalo velmi očekávané slyšení Marka Zuckerberga (Facebook), Jeffa Bezose (Amazon), Tima Cooka (Apple) a Sundara Pichaie (Google). Ústřední otázka se točí kolem toho, zda technologické giganty regulovat, či nikoliv. Problém se totiž týká jejich monopolu na trhu.

„Microsoft tentokrát v místnosti nebyl, ale podobně jako může Facebook ovlivňovat volby (vědomě či nevědomě), má potenciálně stejnou sílu i TikTok, jenž je navíc ještě relativně netransparentní se svými algoritmy, které uživatelům doporučují a servírují obsah,“ dodává Holzman s tím, že už jen zapojením Američanů do aktivit okolo hnutí Black Lives Matter je z TikToku politické téma.

Reklama

Doporučované