Hlavní obsah

Kdo se má bát, že David Rath promluví

Má exhejtman Rath v rukávu trumfy na současné špičky koalice?

 

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a reportéři Jiří Kubík a Vojtěch Blažek ve studiu Seznam Zprávy k vývoji v kauze Rath.

Článek

Pět let poté, co policie zatkla Davida Ratha s krabicí od vína plnou peněz, se reportéři Jiří Kubík a Sabina Slonková vydali hledat odpověď na jednu z hlavních otázek případu. Byly peníze z úplatků určené jen pro Ratha a další odsouzené, nebo měly sloužit i pro financování sociální demokracie?

V novém díle investigativního seriálu Seznamu Zvláštní vyšetřování přinesli reportéři zpověď utajeného svědka. Na kameru řekl, že část peněz z úplatků mířila do stranické pokladny ČSSD. Detaily z pátrání představil ve speciálu Seznam Zprávy reportér Jiří Kubík.

Samotný soudní proces s Davidem Rathem zamrzl. A to poté, co Vrchní soud v Praze loni na podzim označil odposlechy, které jsou v kauze klíčové, za nezákonně nařízené. A rozsudek nižší instance zrušil. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán pro Seznam rozebral, proč se rozhodl podat v tomto případě stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu. Možnosti, kudy se bude kauza dál rozebírat, i to, jak tuzemské soudy s odposlechy pracují, ve studiu komentoval reportér Vojtěch Blažek.

A přes Skype se z Brna připojil také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Odpovídal především na to, jak by se změnilo vyšetřování kauz, pokud by vláda dala na doporučení poslanecké vyšetřovací komise. Ta sice neřešila Ratha, ale letní reorganizaci policie. Navrhla přitom kabinetu změnu trestního řádu tak, aby státní zástupci už neměli právo vyšetřovat trestné činy místo policistů, a to ani v dílčích úkonech. Státní zástupci by také měli ztratit možnost vybírat si policistu, jenž bude případ vyšetřovat. Tedy princip, díky kterému se vyšetřovatelům podařilo postavit kauzu Rath.

Reklama

Doporučované