Hlavní obsah

Kdo utekl od Babiše? Podrobná volební čísla ze sídlišť to ukazují

Foto: Profimedia.cz

Volební billboard hnutí ANO.

Reklama

Polorozpadlý škuner s černou vlajkou bude ve snu strašit členy marketingového týmu Andreje Babiše. V krajských volbách to byli právě Piráti, kteří dokázali vzít hnutí ANO podporu i v místech, která považovalo za své pevnosti.

Článek

Dosavadní model spolupráce ANO se sociálními demokraty a komunisty byl přehledný. Babišovo hnutí přebíralo levicovým stranám voliče, a proto už před pěti lety jeho těžiště přesunulo ke starší generaci na tradičně levicová panelová sídliště. Na oplátku se s ČSSD a KSČM dělilo o vládu dokonce na republikové úrovni.

Díky tomuto modelu vyhrálo ANO minulé krajské volby ve velkých městech, kde si zvláště na sídlištích připsalo o poznání vyšší zisk než ve venkovských oblastech. Tentokrát se však model zadrhl na většině území republiky.

Rozzlobená velká města

S nadsázkou lze říct, že se na Babiše a jeho spojence ve velkých městech rozzlobili. ANO dosáhlo o víkendu o něco lepší výsledek než v roce 2016 ve všech krajích s výjimkou středních Čech, jižní Moravy a Královéhradecka, ovšem ve většině krajských měst jeho podpora oslabila. V některých pokles dosáhl téměř pěti procent. Výjimku tvořila jen centra bývalých hornických regionů a také speciální případ Zlín. Tam voliči fakticky odmítli plán hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) na stavbu nové nemocnice mimo jiné tím, že dali víc hlasů jejím odpůrcům z ANO.

Analýza volebních výsledků ukazuje, že ANO přebíralo sociálnědemokratické a komunistické voliče také v uplynulých čtyřech letech. V důsledku toho se ovšem ČSSD a KSČM v řadě krajů nedostaly do zastupitelstva. Zároveň babišovci kromě přílivu levicových voličů ztráceli své dosavadní příznivce. ANO si tedy vysáváním spojenců pomohlo jen minimálně a strany vládní koalice jako celek propadly. Sestavování krajských vlád se proto budou účastnit jen jako partneři druhé kategorie.

Pražský scénář pro krajská sídliště

Na otázku, kdo odebral ANO hlasy, odpovídá detailní pohled na tradiční pevnosti ANO, největší kladenské sídliště Kročehlavy, rozsáhlou panelovou enklávu Vltava v Českých Budějovicích a olomouckou čtvrť s nejhustší zástavbou jménem Povel.

Strany vládní koalice se propadly takřka ve všech částech zmíněných měst. Na rozdíl od předchozích voleb však propad zasáhl i paneláky. V Kročehlavech, na Vltavě a Povelu mělo ANO ve srovnání s městským průměrem lepší výsledek. Důvodem však byl fakt, že na sídlištích dosud zbývalo levicovým partajím víc voličů, a tak bylo kde brát. Například v Budějovicích ANO ztrácelo, ale na samotné Vltavě se jeho bilance o něco vylepšila, protože přetáhlo ČSSD a KSČM dvacet procent voličů, o pět procent víc než jinde ve městě.

Voliči ANO neutekli k Okamurovu hnutí SPD. Obrátili se ke straně Pirátů, která si proti minulým volbám vylepšila bilanci o deset procent bez ohledu na to, jestli šlo o území panelových domů nebo jiný druh zástavby. V menší míře utekli Babišovi příznivci ke Starostům, zvýšení zisku ODS lze připsat návratu jejích tradičních příznivců, kteří minulé volby vypustili.

Tím se v republikovém měřítku opakuje příběh, který zažilo před dvěma lety hlavní město Praha, kde se na sídlištích rovněž prosadili Piráti a v menší míře regionální uskupení Praha sobě.

ANO se jako dědic obou levicových stran deklarovalo jako ochránce slabší a starší části populace, která žije často v lacinějších bytech na sídlištích. Přes všechnu snahu vládních stran rozdělovat co nejvíc sociálních dávek se však ukazuje, že značné části jejich klientů taková pomoc nestačí. Odradit od podpory ANO, ČSSD a KSČM mohly také nepřesvědčivé výkony vládní garnitury během koronavirové krize. Bilance účasti ve volbách přitom ukazuje, že dosavadní příznivci Babiše zpravidla nezůstali doma, ale zkusili hodit hlas někomu jinému.

Reklama

Doporučované