Hlavní obsah

Kdo volil ANO, chce poslouchat vládní nařízení. U voličů ODS je to jinak

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Voliči vládních stran jsou ochotnější poslouchat vládní nařízení. Také častěji než voliči opozičních stran věří tomu, že vakcinace je dobře připravená.

Článek

V průběhu ledna v Česku stále převažovala ochota lidí dodržovat vládní opatření. Téměř čtvrtina lidí podle aktuálního průzkumu agentury Median vyslovila velmi vysokou ochotu, třetina spíše vysokou.

Chuť řídit se opatřeními roste s věkem, závisí ale také na volebních preferencích. Nejochotnější v rámci dodržování vládních nařízení jsou voliči vládních stran – u ANO je to 80 %, u ČSSD 78 %.

„Nejméně ochotní jsou pak voliči SPD (47 %) a ODS (34 %),“ uvádí se v průzkumu, kterého se účastnilo 800 lidí nad 18 let.

Foto: Median

Ochota lidí dodržovat vládní nařízení v lednu 2021 podle průzkumu agentury Median.

Lidé jsou ale velmi kritičtí k tomu, jak vláda zvládla připravit očkování. Tři čtvrtiny lidí vnímají přípravu jako nedostatečnou. O „velmi dobré“ připravenosti jsou přitom přesvědčena pouhá 2 procenta dotazovaných.

I v této otázce mají větší důvěru voliči vládních stran. Například u opoziční TOP 09 jsou o dobré připravenosti přesvědčena jen 3 procenta voličů.

K očkování samotnému jsou Češi vstřícnější – 54 procent by se nechalo naočkovat. Zhruba čtvrtina naopak očkování nevěří. Zbylých zhruba 20 procent respondentů ohledně důvěry v očkování není rozhodnuto, nebo neví.

V průzkumu si respondenti mohli vybrat až tři z nabízených možností, proč by se nechali očkovat. Hlavními argumenty pro očkování byla ochrana blízkých (56 %) a zastavení šíření pandemie (54 %). Hned za nimi, ale s výrazně menším podílem hlasů, byla společenská zodpovědnost (26 %) a uspíšení uvolnění proticovidových opatření (26 %).

Největšími příznivci očkování jsou studenti a lidé s vysokoškolským vzděláním. Z hlediska politického přesvědčení bychom takových lidí nejvíce našli mezi voliči TOP 09 (81 %) a ČSSD (80 %).

Foto: MEDIAN

Důvody, proč se nechat očkovat.

Reklama

Doporučované